Elektronika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Elektronika është shkence dhe teknologji e studimit te elektroneve (ose mbartës ngarkese). Ne përgjithësi ky term tregon atë fushe të shkencës e cila merret me studimin dhe projektimin e pajisjeve qe perpunojn madhesit fizike si rryma elektrike, tensioni (diferenca e potencialeve), frekuenca etj. Këto pajisje shfrytëzojnë dhe vene ne përdorim elementet e qarkut elektriksi rezistenca, kondesatore, bobina, gjysmëpërçuesat. Skicimi dhe ndërtimi i qarqeve elektronike për të zgjidhur probleme praktike është një teknikë integrale në fushën e inxhenierisë elektronike dhe është poashtu e rëndësishme edhe në skicimin e harduerave për inxhenierinë kompjuterike. Të gjitha zbatimet e elektronikës kanë të bëjnë me përçimin e informacionit apo fuqisë. Shumica merret vetëm me informacionin.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prejardhja e fjalës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fjalorin e gjuhës shqipe nën fjalën Elektronikë thuhet që është shkencë që studion vetit dhe lëvizjet e elektroneve në zbrazëti, në gaze ose në gjysmëpërçues; degë e teknikës që merret me prodhimin dhe me shfrytëzimin e paisjeve e të aparateve elektronike.[1]

Aparatet elektronike dhe përbërësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zbatimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kompjuteri Televizioni Radioteknikë etj

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fjalor i Gjuhës së Sotme Shqipe - Tiranë, 1980

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]