Mekatronika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagrami Aerial Euler nga faqja e internetit e RPI përshkruan fushat që përbëjnë mekatronikën.

Mekatronika ose Inxhinieria mekatronike është një degë ndërdisiplinore e inxhinierisë që fokusohet në integrimin e sistemeve inxhinierike mekanike, elektrike dhe elektronike, dhe gjithashtu përfshin një kombinim të robotikës, elektronikës, shkencës kompjuterike, telekomunikacionit, sistemeve, kontrollit dhe inxhinierisë së produkteve . [1] [2]

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala mekatronikë e ka origjinën nga gjuhët japonisht-anglisht dhe u krijua nga Tetsuro Mori, një inxhinier i Korporatës Yaskawa Electric . Fjala mekatronikë u regjistrua si markë tregtare nga kompania në Japoni me numrin e regjistrimit "46-32714" në 1971. Kompania më vonë lëshoi të drejtën e përdorimit të fjalës për publikun, dhe fjala filloi të përdoret globalisht. Aktualisht fjala është përkthyer në shumë gjuhë dhe konsiderohet një term thelbësor për industrinë e avancuar të automatizuar. [3]

Ndërsa teknologjia përparon me kalimin e kohës, nënfusha të ndryshme të inxhinierisë kanë arritur të përshtaten dhe të shumohen. Synimi i mekatronikës është të prodhojë një zgjidhje të projektimit që unifikon secilën nga këto nënfusha të ndryshme. Fillimisht, fusha e mekatronikës synohej të ishte asgjë më shumë se një kombinim i mekanikës, elektrike dhe elektronikës, prandaj emri ishte një portmanto i fjalëve " mecha nics" dhe "elec tronics "; megjithatë, ndërsa kompleksiteti i sistemeve teknike vazhdoi të evoluonte, përkufizimi ishte zgjeruar për të përfshirë më shumë fusha teknike.


Shumë njerëz e trajtojnë mekatronikën si një fjalë kryesore moderne sinonim të automatizimit, robotikës dhe inxhinierisë elektromekanike .

Standardi francez NF E 01-010 jep përkufizimin e mëposhtëm: "qasje që synon integrimin sinergjik të mekanikës, elektronikës, teorisë së kontrollit dhe shkencës kompjuterike brenda dizajnit dhe prodhimit të produktit, me qëllim përmirësimin dhe/ose optimizimin e funksionalitetit të tij".

Fjala mekatronikë u regjistrua si markë tregtare nga kompania në Japoni me numrin e regjistrimit "46-32714" në 1971. Kompania më vonë lëshoi të drejtën e përdorimit të fjalës për publikun, dhe fjala filloi të përdoret globalisht.

Me ardhjen e teknologjisë së informacionit në vitet 1980, mikroprocesorët u futën në sistemet mekanike, duke përmirësuar ndjeshëm performancën. Deri në vitet 1990, përparimet në inteligjencën llogaritëse u aplikuan në mekatronikë në mënyra që revolucionarizuan fushën.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bishop, Robert H., Mechatronics: an introduction. CRC Press, 2006.
 • Bradley, Dawson et al., Mechatronics, Electronics in products and processes, Chapman and Hall Verlag, London, 1991.
 • Cetinkunt, Sabri, Mechatronics, John Wiley & Sons, Inc, 2007 ISBN 978-0-471-47987-1
 • De Silva, Clarence W., Mechatronics: an integrated approach. CRC Press, 2005
 • James J. Nutaro (2010). Building software for simulation: theory and algorithms, with applications in C++. Wiley. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Karnopp, Dean C., Donald L. Margolis, Ronald C. Rosenberg, System Dynamics: Modeling and Simulation of Mechatronic Systems, 4th Edition, Wiley, 2006. ISBN 0-471-70965-4 Bestselling system dynamics book using bond graph approach.
 • Onwubolu, Godfrey C., Mechatronics: principles and applications. Butterworth-Heinemann, 2005.
 • Rankers, Adrian M., Machine Dynamics in Mechatronic Systems. University Twente, 1997
 • Zhang, Jianhua . Mechatronics and Automation Engineering. Proceedings of the International Conference on Mechatronics and Automation Engineering (ICMAE2016). Xiamen, China, 2016.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Mechanical and Mechatronics Engineering (9 gusht 2012). "Mechatronics Engineering". Future undergraduate students. University of Waterloo. Marrë më 21 nëntor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Faculty of Mechatronics, Informatics and Interdisciplinary Studies TUL. "Mechatronics (Bc., Ing., PhD.)". Arkivuar nga origjinali më 15 gusht 2016. Marrë më 15 prill 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Msc. Mechatronics and Automation Engineering, University of Strathclyde Glasgow, Institution of Engineering and Technology, United Kingdom. Retrieved 29 November 2020.