Teknologjia e informacionit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Informimi Teknologjik është aplikimi i kompjuterëve dhe pajisjeve të telekomunikacionit për të ruajtur, marrë, transmetuar dhe manipuluar të dhënat [1], shpesh në kontekstin e një biznesi apo ndërmarrje tjetër [2]. IT konsiderohet si nëngrup i teknologjisë së informacionit dhe komunikimit (TIK). Në vitin 2012, Zuppo propozoi një hierarki të TIK ku secili nivel hierarkik "përmban një shkallë të bashkësisë në atë që ato janë të lidhura me teknologjinë që lehtëson transferimin e informacionit dhe llojet të ndryshme të komunikimit të ndërmjetësuar elektronikisht" [3]. Biznes/IT ishte një nivel i hierarkisë TIK.

Kështu i definuar, ky term më së miri integron elektronikën, telekomunikacionin (telecommunications), informatikën (informatics), Internetin dhe mediumet (media), kurse mund të përdoret në njëjës dhe shumës.Teknologjia e informacionit është teper e rëndësishme ne zhvillimin e biznesit. [4]

Historia e teknologjisë kompjuterike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përpunimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Daintith, John, red. (2009), "IT", A Dictionary of Physics, Oxford University Press, marrë më 1 gusht 2012 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (kërkohet abonim)
  2. ^ "Free on-line dictionary of computing (FOLDOC)". Marrë më 9 shkurt 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Zuppo, Colrain M. "Defining ICT in a Boundaryless World: The Development of a Working Hierarchy" (PDF). International Journal of Managing Information Technology (IJMIT). fq. 19. Marrë më 2016-02-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Fjalor enciklopedik nga teknologjia e informacionit, Ali Mehmeti, Prishtinë 2006.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]