Prodhimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Prodhimtaria)

Prodhimi është përdorimi i makinës, mjeteve dhe punës për të prodhuar mallra për përdorim ose shitje. Termi mund t'i referohet për një gamë të gjërë të veprimtarisë njerëzore, prej te prodhimet artizanale deri te teknologjia e lartë, por është më së shpeshti aplikohet në prodhimet industriale, në të cilat lëndëve të para janë shndërruar në mallra të përfunduar në një shkallë të madhe.

Mallrave të tilla të përfunduar mund të përdoren për prodhimin e produkteve të tjera, produktet më komplekse, të tilla si aeroplani, pajisje shtëpiake, automobilat ose shiten për tregtarët me shumicë, të cilët i shesin për shitësit e tjerë, të cilët pastaj i shesin për "konsumatorët".

Prodhim i merr e kthen në të gjitha llojet e sistemeve ekonomike. Në ekonominë e tregu të lirë, prodhim drejtohet zakonisht në drejtim të prodhimit masiveprodukteve për shitje tek konsumatorët në një fitim. Në ekonominë kolektive, prodhimi më shpesh udhëhiqet nga shteti për të furnizuar qendra të planifikuara ekonomike.

Prodhimi modern përfshin të gjitha proceset e ndërmjetme të nevojshme për prodhimin dhe integrimin e komponenteve të prodhimit. Disa industri, të tilla si prodhimi i gjysmëpërçuesve dhe çelikut përdorin termin fabrikim.

Sektori i prodhimit është i lidhur ngushtë me Inxhinierinë dhe dizajnin industrial. Shembuj të prodhimeve kryesore në Amerikën Veriore përfshijnë General Motors Corporation, General Electric, dhe Pfizer. Shembuj në Europë përfshijnë Volkswagen Group, Siemens, dhe Michelin. Shembuj në Azi përfshijnë Toyota, Samsung, dhe Bridgestone.


Historia dhe zhvillimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Në formën më të hershme, prodhimi zakonisht kryhej nga një artizan me aftësi, dhe me asistentë. Trajnimi ishte me praktikë. Në pjesën më të madhe të botës para-industriale, sistemi esnaf mbronte privilegjet dhe sekretet tregtare të artizanëve urbane.
  • Përpara revulucionit industrial, shumica e prodhimeve bëhej në zonat rurale, ku familja për bazë prodhuese ka shërbyer si një strategji plotësuese për mbijetesë të bujqësisë. Sipërmarrësit organizuar një numër familjesh të prodhimit në një ndërmarrje të vetme nëpërmjet një sistemi të quajtur si "Putting-out system".
  • Prodhimit Toll është një marrëveshje ku një firmë e parë me pajisje të specializuara prodhon lëndët të para ose gjysmë të gatshme për një firmë të dytë.

Sistemet e prodhimit: Ndryshimi i metodave të prodhimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia e prodhimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prodhimtaria dhe investimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Proceset prodhuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kategoria prodhuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Serope Kalpakjian; Steven Schmid (2005). Manufacturing, Engineering & Technology. Prentice Hall. fq. 22–36, 951–988. ISBN 0-1314-8965-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Prodhimi – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë