Nutricioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nutricioni është shkencë multidiciplinare, e cila studion ushqimin dhe mënyren e faktoreve ushqimor të cilët ndiihmojnë në shëndetin e njeriut. Si fillim zyrtar i Nutircionit mirret viti 1780 kur kimisti francez Lavuazje zbuloji se ushqimi dhe oksigjeni bashkohen në organizëm dhe prodhojnë energji. Pas kësaj vjen koha ku mjekët, dietetët, hulumtuesit studionin mungesën e gjërave ushqimore të lidhura me sëmundje psh: skorbuti, beriberi, rahitisi etj.


Ushqyerit (gjithashtu i quajtur ushqim apo aliment) është dispozitë, dhe organizmave të qelizave, të materialeve të nevojshme (në formën e ushqimit) për të mbështetur jetën. Shumë probleme shëndetësore të përbashkëta mund të parandalohet apo të lehtësohet me një dietë të shëndetshme. Të dietë e një organizëm i referohet asaj që ha. Dietitians profesionistësh mjekësorë që janë të specializuar në të ushqyerit të njeriut, planifikimin vakt, economics, përgatitjen, dhe kështu me radhë. Ata janë të trajnuar për të dhënë e sigurt, prova me bazë dietik këshilla dhe menaxhimit të individëve (në shëndetin dhe sëmundjet), si dhe të institucioneve. Ushqimi i dobët mund të kenë një ndikim të dëmshëm mbi shëndetin, duke shkaktuar sëmundje mangësi të tilla si i ulët, beriberi, dhe kwashiorkor; kushte kërcënuese për shëndetin, si dhe trashje metabolic sindromë, të tilla të përbashkëta dhe sistematike sëmundjeve kronike si sëmundje kardiovaskulare, diabeti, dhe osteoporozën.


Materiet nutritive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Materiet nurtitive janë: karbohidratet, yndyrat, proteinat si dhe materiet jo energjetike uji, mineralet, vitaminat.