Jump to content

Shkenca e ushqimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkenca e ushqimit është shkenca bazë dhe shkenca e aplikuar e ushqimit ; fushëveprimi i tij fillon në mbivendosje me shkencën bujqësore dhe shkencën e të ushqyerit dhe drejton në aspektet shkencore të sigurisë ushqimore dhe përpunimit të ushqimit, duke informuar zhvillimin e teknologjisë ushqimore .

Shkenca e ushqimit bashkon shumë disiplina shkencore. [1] Ai përfshin koncepte nga fusha të tilla si kimia, fizika, fiziologjia, mikrobiologjia dhe biokimia . Teknologjia e ushqimit përfshin koncepte nga inxhinieria kimike, për shembull.

Aktivitetet e shkencëtarëve të ushqimit përfshijnë zhvillimin e produkteve të reja ushqimore, hartimin e proceseve për prodhimin e këtyre ushqimeve, zgjedhjen e materialeve të paketimit, studimet e afatit të ruajtjes, vlerësimin ndijor të produkteve duke përdorur panele anketimi ose konsumatorë të mundshëm, si dhe testime mikrobiologjike dhe kimike. [2] Shkencëtarët e ushqimit mund të studiojnë dukuri më themelore që lidhen drejtpërdrejt me prodhimin e produkteve ushqimore dhe vetitë e tij.

Instituti i Teknologëve të Ushqimit e përkufizon shkencën e ushqimit si "disiplinë në të cilën shkencat inxhinierike, biologjike dhe fizike përdoren për të studiuar natyrën e ushqimeve, shkaqet e përkeqësimit, parimet në themel të përpunimit të ushqimit dhe përmirësimin e ushqimeve për konsum. publike". [3] Teksti shkollor Shkenca ushqimore e përcakton shkencën e ushqimit në terma më të thjeshtë si "zbatimi i shkencave dhe inxhinierisë për të studiuar natyrën fizike, kimike dhe biokimike të ushqimeve dhe parimet e përpunimit të ushqimit". [4]

Disa nga nëndisiplinat e shkencës ushqimore janë përshkruar më poshtë.

 • Kimia e ushqimit
 • Kimia fizike e ushqimit
 • Inxhinieria ushqimore
 • Mikrobiologjia e ushqimit
 • Teknologjia e ushqimit
 • Studimet ushqimore
 • Gastronomia molekulare
 • Kontrolli i cilësisë
 • Analiza ndijore
 1. ^ Ward, Janet D.; Ward, Larry T. (21 maj 2013). Principles of Food Science. ISBN 978-1619604360. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Food Science Activity Guides". IFT.org. Arkivuar nga origjinali më 27 mars 2015. Marrë më 2 shkurt 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Heldman, Dennis R. "IFT and the Food Science Profession." Food Technology. October 2006. p. 11.
 4. ^ Potter, Norman N.; Hotchkiss, Joseph H. (1998). Food Science. Food science texts series (bot. 5th). Springer. ISBN 9780834212657. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)