Jump to content

Industria ushqimore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ushqime të paketuara në një dyqan ushqimor amerikan
Djathë Parmigiano Reggiano i prodhuar në një fabrikë moderne
Kafazet e baterive të pulave në Brazil, një shembull i bujqësisë intensive të kafshëve

Industria ushqimore është një rrjet kompleks, global i bizneseve të ndryshme që furnizon pjesën më të madhe të ushqimit të konsumuar nga popullata e botës . Industria ushqimore sot është bërë shumë e larmishme, me prodhime që variojnë nga aktivitetet e vogla, tradicionale, të drejtuara nga familjet që kërkojnë shumë punë intensive, deri te proceset industriale të mëdha, me intensitet kapital dhe shumë të mekanizuar. Shumë industri ushqimore varen pothuajse tërësisht nga bujqësia, prodhimi ose peshkimi vendas.

Është sfiduese të gjesh një mënyrë gjithëpërfshirëse për të mbuluar të gjitha aspektet e prodhimit dhe shitjes së ushqimit. Agjencia e Standardeve të Ushqimit në Mbretërinë e Bashkuar e përshkruan atë si "të gjithë industrinë ushqimore - nga bujqësia dhe prodhimi i ushqimit, paketimi dhe shpërndarja, tek shitja me pakicë dhe katering". [1] Shërbimi i Kërkimeve Ekonomike të USDA përdor termin sistem ushqimor për të përshkruar të njëjtën gjë, duke deklaruar: "Sistemi ushqimor i SHBA është një rrjet kompleks fermerësh dhe industrive që lidhen me ta. Këto lidhje përfshijnë prodhuesit e pajisjeve bujqësore dhe kimikateve, si dhe firmat që ofrojnë shërbime për agrobizneset, si ofruesit e transportit dhe shërbimeve financiare. Sistemi përfshin gjithashtu industritë e marketingut të ushqimit që lidhin fermat me konsumatorët, dhe të cilat përfshijnë përpunuesit e ushqimit dhe fibrave, shitësit me shumicë, shitësit me pakicë dhe ndërmarrjet e shërbimeve ushqimore." [2] Industria ushqimore përfshin:

 • Bujqësia : rritja e të lashtave, blegtoria dhe prodhimet e detit . Ekonomia bujqësore .
 • Prodhim : agrokimike, ndërtim bujqësor, makineri bujqësore dhe furnizime, fara, etj.
 • Përpunimi i ushqimit : përgatitja e produkteve të freskëta për treg dhe prodhimi i produkteve ushqimore të përgatitura
 • Marketingu : promovimi i produkteve gjenerike (p.sh. dërrasa qumështi), produkte të reja, reklama, fushata marketingu, paketim, marrëdhënie me publikun, etj.
 • Shpërndarja me shumicë dhe pakicë : logjistikë, transport, magazinim
 • Shërbimi ushqimor
 • Ushqimore, tregje fermerësh, tregje publike dhe shitje të tjera me pakicë
 • Rregullative : rregullat dhe rregulloret lokale, rajonale, kombëtare dhe ndërkombëtare për prodhimin dhe shitjen e ushqimit, duke përfshirë cilësinë e ushqimit, sigurinë ushqimore, sigurinë ushqimore, marketingun/reklamimin dhe aktivitetet e lobimit në industri.
 • Arsimi: akademik, konsulent, profesional
 • Kërkimi dhe zhvillimi: shkenca ushqimore, mikrobiologjia e ushqimit, teknologjia ushqimore, kimia e ushqimit dhe inxhinieria ushqimore
 • Shërbimet financiare: kredi, sigurim

Fushat e kërkimit si klasifikimi i ushqimit, ruajtja e ushqimit, reologjia e ushqimit, ruajtja e ushqimit kanë të bëjnë drejtpërdrejt me cilësinë dhe ruajtjen e cilësisë që mbivendosin shumë nga proceset e mësipërme.

Vetëm fermerët për mbijetesë, ata që mbijetojnë me atë që rriten dhe gjuetarët-mbledhës mund të konsiderohen jashtë fushëveprimit të industrisë moderne ushqimore.

Kompanitë dominuese në industrinë ushqimore ndonjëherë janë referuar si Big Food, një term i krijuar nga shkrimtari Neil Hamilton. [3] [4] [5] [6]

Prodhimi i ushqimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Një fushë me sojë në Argjentinë

Pjesa më e madhe e ushqimit të prodhuar për industrinë ushqimore vjen nga kulturat mallrash që përdorin praktika konvencionale bujqësore. Bujqësia është procesi i prodhimit të ushqimit, produkteve ushqimore, fibrave dhe produkteve të tjera të dëshiruara nga kultivimi i bimëve të caktuara dhe rritja e kafshëve të zbutura ( blegtori ). Mesatarisht, 83% e ushqimit të konsumuar nga njerëzit prodhohet duke përdorur bujqësinë tokësore. [7] Burime të tjera ushqimore përfshijnë akuakulturën dhe peshkimin . [7]

Shkencëtarët, shpikësit dhe të tjerë të përkushtuar ndaj përmirësimit të metodave dhe mjeteve bujqësore thuhet se janë gjithashtu të angazhuar në bujqësi. Një në tre njerëz në mbarë botën janë të punësuar në bujqësi, [8] megjithatë ajo kontribuon vetëm 3% në PBB- në globale. [9] Në vitin 2017, mesatarisht, bujqësia kontribuon me 4% të PBB-së kombëtare. [7] Prodhimi global bujqësor është përgjegjës për ndërmjet 14 dhe 28% të emetimeve globale të gazeve serrë, duke e bërë atë një nga kontribuuesit më të mëdhenj të ngrohjes globale, kryesisht për shkak të praktikave konvencionale bujqësore, duke përfshirë plehrat azotike dhe menaxhimin e dobët të tokës. [7]

Agronomia është shkenca dhe teknologjia e prodhimit dhe përdorimit të bimëve për ushqim, lëndë djegëse, fibra dhe bonifikimin e tokës . Agronomia përfshin punën në fushat e gjenetikës së bimëve, fiziologjisë së bimëve, meteorologjisë dhe shkencës së tokës . Agronomia është aplikimi i një kombinimi të shkencave. Agronomët sot janë të përfshirë në shumë çështje duke përfshirë prodhimin e ushqimit, krijimin e ushqimit më të shëndetshëm, menaxhimin e ndikimit mjedisor të bujqësisë dhe nxjerrjen e energjisë nga bimët. [10]

Përpunimi i ushqimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Mish i paketuar në një supermarket

Përpunimi i ushqimit përfshin metodat dhe teknikat e përdorura për të transformuar përbërësit e papërpunuar në ushqim për konsum njerëzor. Përpunimi i ushqimit merr përbërës të pastër, të korrur ose të therur dhe të therur dhe i përdor ato për të prodhuar produkte ushqimore të tregtueshme. Ka disa mënyra të ndryshme në të cilat mund të prodhohet ushqimi.

Prodhimi një herë : Kjo metodë përdoret kur klientët bëjnë një porosi që diçka të bëhet sipas specifikave të tyre, për shembull, një tortë martese . Prodhimi i produkteve të njëhershme mund të zgjasë disa ditë në varësi të kompleksitetit të dizajnit.

Prodhimi në grup : Kjo metodë përdoret kur madhësia e tregut për një produkt nuk është e qartë dhe ku ka një gamë brenda një linje produkti . Një numër i caktuar i të njëjtave mallra do të prodhohen për të krijuar një grup ose për përdorim, për shembull, një furrë buke mund të pjekë një numër të kufizuar të kekëve . Kjo metodë përfshin vlerësimin e kërkesës së konsumatorit .

Prodhimi masiv : Kjo metodë përdoret kur ka një treg masiv për një numër të madh produktesh identike, për shembull çokollata, ushqime të gatshme dhe ushqime të konservuara . Produkti kalon nga një fazë prodhimi në tjetrën përgjatë një linje prodhimi .

vetëm në kohë (Just-in-time - JIT): Kjo metodë prodhimi përdoret kryesisht në restorante . Të gjithë komponentët e produktit janë të disponueshëm në shtëpi dhe klienti zgjedh atë që dëshiron në produkt. Më pas përgatitet në kuzhinë, ose para blerësit si në sanduiçë, piceri dhe bare sushi .

Teknologjia ushqimore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Një fabrikë agrokimike amerikane në 1876

Prodhimi modern i ushqimit përcaktohet nga teknologjitë e sofistikuara. Këto përfshijnë shumë fusha. Makineritë bujqësore, të drejtuara fillimisht nga traktori, praktikisht kanë eliminuar punën njerëzore në shumë fusha të prodhimit. Bioteknologjia po nxit shumë ndryshime, në fusha të ndryshme si agrokimikatet, mbarështimi i bimëve dhe përpunimi i ushqimit. Shumë lloje të tjera teknologjie janë gjithashtu të përfshira, deri në pikën ku është e vështirë të gjesh një zonë që nuk ka një ndikim të drejtpërdrejtë në industrinë ushqimore. Ashtu si në fusha të tjera, teknologjia kompjuterike është gjithashtu një forcë qendrore.

Ndërsa konsumatorët largohen gjithnjë e më shumë nga prodhimi i ushqimit, roli i krijimit të produktit, reklamimit dhe publicitetit bëhen mjetet kryesore për informacionin rreth ushqimit. Me ushqimin e përpunuar si kategori dominuese, tregtarët kanë mundësi pothuajse të pafundme në krijimin e produktit. Nga ushqimet e reklamuara për fëmijët në televizion, 73% janë ushqime të shpejta ose komode . [11]

Pajisjet në Tartu Mill . Fabrikat moderne të përpunimit të ushqimit janë shpesh shumë të automatizuara.

Deri në 100 vitet e fundit, bujqësia ishte intensive e punës . Bujqësia ishte një profesion i zakonshëm dhe miliona njerëz ishin të përfshirë në prodhimin e ushqimit. Fermerët, kryesisht të trajnuar nga brezi në brez, kryen biznesin familjar. Kjo situatë ka ndryshuar në mënyrë dramatike sot. Në Amerikë në 1870, 70-80% e popullsisë amerikane ishte e punësuar në bujqësi. As of 2008 , më pak se 2% e popullsisë është e punësuar drejtpërdrejt në bujqësi, [12] [13] dhe rreth 80% e popullsisë jeton në qytete. 

 • Nelson, Scott Reynolds. Oceans of Grain: How American Wheat Remade the World (2022) excerpt
 • Nestle, M. (2013). Food Politics: How the Food Industry Influences Nutrition and Health. California Studies in Food and Culture. University of California Press. ISBN 978-0-520-95506-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) 534 pages.
 • Vasconcellos, J.A. (2003). Quality Assurance for the Food Industry: A Practical Approach. CRC Press. ISBN 978-0-203-49810-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) 448 pages.
 • Kress-Rogers, E.; Brimelow, C.J.B. (2001). Instrumentation and Sensors for the Food Industry. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. Woodhead. ISBN 978-1-85573-560-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) 836 pages.
 • Traill, B.; Pitts, E. (1998). Competitiveness in the Food Industry. Springer. ISBN 978-0-7514-0431-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) 301 pages.
 1. ^ "Industry". Food Standards Agency (UK). Arkivuar nga origjinali më 5 qershor 2012. Marrë më 20 dhjetor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Food market structures: Overview". Economic Research Service (USDA). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Sue Booth; John Coveney (19 shkurt 2015). Food Democracy: From consumer to food citizen. Springer. fq. 3–. ISBN 978-981-287-423-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Gray, Allison; Hinch, Ronald (1 tetor 2019). A Handbook of Food Crime: Immoral and Illegal Practices in the Food Industry and What to Do About Them. Policy Press. fq. 371–. ISBN 978-1-4473-5628-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Booth, Sue; Coveney, John (2015), Booth, Sue; Coveney, John (red.), "'Big Food'—The Industrial Food System", Food Democracy: From consumer to food citizen, SpringerBriefs in Public Health (në anglisht), Singapore: Springer, fq. 3–11, doi:10.1007/978-981-287-423-8_2, ISBN 978-981-287-423-8, marrë më 26 nëntor 2020
 6. ^ Stuckler, David; Nestle, Marion (19 qershor 2012). "Big Food, Food Systems, and Global Health". PLOS Medicine (në anglisht). 9 (6): e1001242. doi:10.1371/journal.pmed.1001242. ISSN 1549-1676. PMC 3378592. PMID 22723746.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 7. ^ a b c d Mbow, C.; Rosenzweig, C.; Barioni, L. G.; Benton, T.; etj. (2019). "Chapter 5: Food Security" (PDF). IPCC SRCCL 2019. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Labour" (PDF). FAO.org. The Food and Agriculture Organization of the United Nations. Marrë më 15 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Macroeconomy" (PDF). FAO.org. The Food and Agriculture Organization of the United Nations. Marrë më 15 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "I'm An Agronomist!". Imanagronomist.net. Arkivuar nga origjinali më 16 nëntor 2017. Marrë më 2 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Kunkel, Dale (2009). "The Impact of Industry Self-Regulation on the Nutritional Quality of Foods Advertised to Children on Television" (PDF). Children Now. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 19 shtator 2018. Marrë më 20 dhjetor 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Employment by major industry sector". Bls.gov. 19 dhjetor 2013. Arkivuar nga origjinali më 11 maj 2018. Marrë më 1 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Extension". Csrees.usda.gov. 28 mars 2014. Arkivuar nga origjinali më 28 mars 2014. Marrë më 1 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)