Jump to content

Linja e prodhimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Linja e prodhimit të Doughnut.

Linjë prodhimi është një grup i operacioneve të njëpasnjëshme i vendosur në një fabrikë ku materialet janë vendosur në një proces rafinimi për të prodhuar një produkt përfundimtar që është i përshtatshëm për konsum të mëtejshëm; ose disa komponentë bashkohen për të bërë një artikull përfundimtar.

Zakonisht, lëndët e para siç janë mineralet metalike ose produktet bujqësore siç janë ushqimore apo bimë burimore për tekstilit (pambuku, liri) kërkojnë një sasi të trajtimeve të njëpasnjëshme për ti bërë atë të dobishme. Për metalet, proceset përfshijnë shkatërrimin, shkrirjen dhe përpunimin e mëtejshëm. Për bimët, materiali i dobishëm duhet të ndahet nga lëvoret ose ndotësve dhe pastaj të trajtohen më tej për shitje.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hyrja e motorrit me avull[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me zhvillimin e motorrit me avull në gjysmën e dytë të shekullit të 18-të, elementet e prodhimit u bënë më pak të varur nga vendndodhja e burimit të energjisë, dhe kështu përpunimi i mallrave u zhvendos ose në burimin e materialeve ose në vendndodhjen e personave që do të kryen detyrat. Procese të ndara për fazat të ndryshme të trajtimit u sollën në të njëjtën ndërtesë, dhe fazat e ndryshme të rafinimit ose prodhimit u kombinuan.

Revolucioni Industrial[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me rritjen e përdorimit të fuqië së avullit, dhe rritjen e përdorimit të makinerive për të zëvendësuar fuqinë punëtore të njerëzve, përdorimi i teknikave të integruar në linjat e prodhimit nxiti revolucionet industrialeEvropës dhe Shteteve të Bashkuara.

Linja e montimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pra, nga përpunimi i lëndëve të para në mallrave të dobishme, hapi tjetër ishte koncepti i linjës së montimit, siç u prezantua nga Eli Whitney. Kjo u ngrit në një fazë tjetër në Ford Motor Company në vitin 1913, ku Henry Ford prezantoj inovacionin e lëvizjes të vazhdueshme të makinave duke u montuar individualisht nga secili stacion. Kjo paraqiti idenë e standardizimit.

Linja e montimit ishte një pajisje i shumë zinxhirëve dhe lidhjet që lëviznin për të vendosur pjesë të ndryshme në vende të ndryshme në të gjithë makinën. Trupat (skeleti) e makinave ishin në një linjë prej 45 metra të mbajtura nga një transportues zinxhiri dhe pastaj 140 punëtorë shtonin pjesët e caktuara në trupin e makinës. Punëtorë të tjerë i furnizonin me pjesët shtesë ndërtuesit e makinave për të pasur vazhdimësi në punë. Linja e montimit e zvogëloi kohën e montimit për automjet. Koha e prodhimit për një makinë të vetme ra nga më shumë se dymbëdhjetë orë në vetëm 93 minuta.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]