Jump to content

Lëndët ushqyese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një lëndë ushqyese është një substancë e përdorur nga një organizëm për të mbijetuar, rritur dhe riprodhuar. Kërkesa për marrjen e lëndëve ushqyese në dietë vlen për kafshët, bimët, kërpudhat dhe protistët . Lëndët ushqyese mund të futen në qeliza për qëllime metabolike ose të ekskretohen nga qelizat për të krijuar struktura joqelizore, të tilla si flokët, luspat, puplat ose ekzoskeletet . Disa lëndë ushqyese mund të shndërrohen në mënyrë metabolike në molekula më të vogla në procesin e çlirimit të energjisë, si p.sh. për karbohidratet, lipidet, proteinat dhe produktet e fermentimit ( etanol ose uthull ), duke çuar në produktet përfundimtare si ujë dhe dioksid karboni . Të gjithë organizmat kanë nevojë për ujë. Lëndët ushqyese thelbësore për kafshët janë burimet e energjisë, disa nga aminoacidet që kombinohen për të krijuar proteina, një nëngrup i acideve yndyrore, vitaminave dhe mineraleve të caktuara. Bimët kërkojnë minerale më të larmishme të përthithura përmes rrënjëve, plus dioksid karboni dhe oksigjen të përthithur përmes gjetheve. Kërpudhat jetojnë në lëndë organike të ngordhura ose të gjalla dhe i plotësojnë nevojat për lëndë ushqyese nga bujtësi i tyre.

Lloje të ndryshme organizmash kanë lëndë ushqyese thelbësore të ndryshme. Acidi askorbik ( vitamina C ) është thelbësor, që do të thotë se duhet të konsumohet në sasi të mjaftueshme, për njerëzit dhe disa specie të tjera shtazore, por disa kafshë dhe bimë janë në gjendje ta sintetizojnë atë. Lëndët ushqyese mund të jenë organike ose inorganike: përbërjet organike përfshijnë shumicën e përbërjeve që përmbajnë karbon, ndërsa të gjitha përbërjet e tjera klasifikohen si inorganike. Ushqyesit inorganikë përfshijnë lëndë ushqyese si hekuri, seleniumi dhe zinku, ndërsa lëndët ushqyese organike përfshijnë, ndër shumë të tjera, përbërje që sigurojnë energji dhe vitamina.

Një klasifikim i përdorur kryesisht për të përshkruar nevojat e kafshëve për lëndë ushqyese i ndan ato në makronutrientë dhe mikronutrientë . Të konsumuar në sasi relativisht të mëdha ( gramë), makronutrientët (karbohidratet, yndyrat, proteinat, uji) përdoren kryesisht për të gjeneruar energji ose për të rritur dhe riparuar indet. Mikronutrientët nevojiten në sasi më të vogla ( miligramë ose mikrogramë ); ata kanë role delikate biokimike dhe fiziologjike në proceset qelizore, si funksionet vaskulare ose përçueshmëria nervore . Sasitë e pamjaftueshme të lëndëve ushqyese thelbësore, ose sëmundjet që ndërhyjnë në përthithje, rezultojnë në një gjendje mangësie, e cila vë në pikëpyetje rritjen, mbijetesën dhe riprodhimin. Këshillimet e konsumatorit për marrjen e lëndëve ushqyese dietike, të tilla si Marrja e Referencës dietike të Shteteve të Bashkuara, bazohen në rezultatet e mungesës  dhe siguroni udhëzues për makronutrientët dhe mikronutrientët për kufijtë e poshtëm dhe të sipërm të marrjes. Në shumë vende, makronutrientët dhe mikronutrientët me prani të lartë në një ushqim kërkohet nga rregulloret që të shfaqen në etiketat e produkteve ushqimore. Lëndët ushqyese në sasi më të mëdha se sa i duhen trupit mund të kenë efekte të dëmshme. [1] Bimët e ngrënshme përmbajnë gjithashtu mijëra komponime të quajtura fitokimikate të cilat kanë efekte të panjohura në shëndetin tonë, duke përfshirë një klasë të shumëllojshme me status jo-ushqyes të quajtur polifenole, të cilat kuptohen ende shumë pak të pakten në 2017.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Makronutrientët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Makronutrientët përcaktohen në disa mënyra. [2]

 • Elementet kimike që njerëzit konsumojnë në sasitë më të mëdha janë karboni, hidrogjeni, azoti, oksigjeni, fosfori dhe squfuri, të përmbledhura si CHNOPS .
 • Përbërjet kimike që njerëzit konsumojnë në sasitë më të mëdha dhe ofrojnë energji të madhe klasifikohen si karbohidrate, proteina dhe yndyrna . Uji gjithashtu duhet të konsumohet në sasi të mëdha por nuk ka vlerë kalorike të përfillshme.
 • Jonet e kalciumit, natriumit, kaliumit, magnezit dhe klorurit, së bashku me fosforin dhe squfurin, futen tek makronutrientët, sepse ato kërkohen në sasi të mëdha në krahasim me mikronutrientët, d.m.th., vitaminat dhe mineralet e tjera, këto të fundit shpesh përshkruhen si minerale gjurmë ose ultragjurmë. [3]

Makronutrientët sigurojnë energji:

 • Karbohidratet janë përbërje me bazë lloje të sheqerit . Karbohidratet klasifikohen sipas numrit të njësive të sheqerit: monosakaride (të tilla si glukoza dhe fruktoza ), disakaride (si saharoza dhe laktoza ), oligosakaride dhe polisakaride (si niseshteja, glikogjeni dhe celuloza ).
 • Proteinat janë përbërjeorganike që përbëhen nga aminoacide të bashkuara me lidhje peptide . Meqenëse trupi nuk mund të prodhojë disa nga aminoacidet (të quajtura aminoacide thelbësore ), njeriu i merr nëpërmjet dietës. Nëpërmjet tretjes, proteinat zbërthehen nga proteazat përsëri në aminoacide të lira.
 • Yndyrnat përbëhen nga një molekulë glicerine me tre acide yndyrore të bashkangjitura. Molekulat e acideve yndyrore përmbajnë një grup -COOH të bashkangjitur me zinxhirë hidrokarburesh të padegëzuar të lidhur vetëm me lidhje njëfishe ( acidet yndyrore të ngopura ) ose me lidhje dyfishe dhe njëfishe ( acidet yndyrore të pangopura ). Yndyrnat janë të nevojshme për ndërtimin dhe mirëmbajtjen e membranave qelizore, për të mbajtur një temperaturë të qëndrueshme të trupit dhe për të ruajtur shëndetin e lëkurës dhe flokëve. Për shkak se trupi nuk prodhon disa acide yndyrore (të quajtura acide yndyrore thelbësore ), ato duhet të merren përmes dietës së dikujt.
 • Etanoli nuk është një lëndë ushqyese thelbësore, por siguron kalori. Departamenti i Bujqësisë i Shteteve të Bashkuara përdor një shifër prej 6.93 kcal për gram alkool ( 5.47 kcal për ml ) për llogaritjen e energjisë ushqimore. [4] Për pijet alkoolike të distiluara, një shërbim standard në SHBA është 44 ml, i cili me 40% etanol (80 prova ) do të ishte 14 gram dhe 98 kalori.
Biomolekulë Kilokalori për 1 gram [5]
Proteina 4
Karbohidratet 4
Etanol 7 [4]
Yndyrë 9

Mikronutrientë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mikronutrientët janë elementë thelbësorë dietikë të nevojshëm në sasi të ndryshme gjatë gjithë jetës për të shërbyer funksionet metabolike dhe fiziologjike . [6] [7]

 • Mineralet e dietës, të tilla si bakri dhe hekuri, janë elementë vendas në Tokë dhe nuk mund të sintetizohen. Ato kërkohen në dietë në sasi të matura me mikrogram ose miligram . Ndërsa bimët marrin minerale nga toka, mineralet dietare rrjedhin drejtpërdrejt nga bimët e konsumuara ose indirekt nga burimet e ngrënshme të kafshëve. [8]
 • Vitaminat janë përbërje organike të nevojshme në sasi mikrogram ose miligram . [9] Rëndësia e çdo vitamine diete u vërtetua fillimisht kur një sëmundje do të zhvillohej nëse ajo vitaminë mungonte në dietë. [9]

Esencialiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushqyese thelbësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një lëndë ushqyese thelbësore është një lëndë ushqyese e nevojshme për funksionin normal fiziologjik që nuk mund të sintetizohet në trup – fare ose në sasi të mjaftueshme – dhe kështu duhet të merret nga një burim diete . [10] [11] Përveç ujit, i cili kërkohet universalisht për ruajtjen e homeostazës tek gjitarët, [12] lëndët ushqyese thelbësore janë të domosdoshme për procese të ndryshme metabolike qelizore dhe për mirëmbajtjen dhe funksionimin e indeve dhe organeve. [13] Lëndët ushqyese që konsiderohen thelbësore për njerëzit përfshijnë nëntë aminoacide, dy acide yndyrore, trembëdhjetë vitamina, pesëmbëdhjetë minerale dhe kolina . [13][14]

Aminoacidet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një aminoacid thelbësor është një aminoacid që kërkohet nga një organizëm, por nuk mund të sintetizohet aty për aty (de novo) prej tij, dhe për këtë arsye trupi duhet të furnizohet nga dieta. Nga 20 aminoacidet standarde që prodhojnë proteina, 9 nuk mund të sintetizohen në mënyrë endogjene nga njerëzit: fenilalanina, valina, treonina, triptofani, metionina, leucina, izoleucina, lizina dhe histidina . [15] [16]

Acidet yndyrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Acidet yndyrore thelbësore (EFA) janë acide yndyrore që njerëzit dhe kafshët e tjera duhet t'i konsumojnë sepse trupi i kërkon ato për një shëndet të mirë, por nuk mund t'i sintetizojë . [17] Dihet se vetëm dy acide yndyrore janë thelbësore për njerëzit: acidi alfa-linolenik (një acid yndyror omega-3 ) dhe acidi linoleik (një acid yndyror omega-6 ). [18]

Vitaminat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitaminat janë molekula organike thelbësore për një organizëm që nuk klasifikohen si aminoacide ose acide yndyrore. Ato zakonisht funksionojnë si kofaktorë enzimatikë, rregullatorë metabolikë ose antioksidantë . Njerëzit kanë nevojë për trembëdhjetë vitamina në dietën e tyre, shumica e të cilave janë në fakt grupe molekulash të lidhura (p.sh. vitamina E përfshin tokoferolet dhe tokotrienolet ): [19] vitaminat A, C, D, E, K, tiaminë (B 1 ), riboflavinë (B 2 ), niacinë (B 3 ), acid pantotenik (B 5 ), piridoksinë (B 6 ), biotinë (B 7 ), folat ( B 9 ) dhe kobalaminë ( B 12 ). Kërkesa për vitaminë D është e kushtëzuar, pasi njerëzit që marrin ekspozim të mjaftueshëm ndaj dritës ultravjollcë, qoftë nga dielli ose nga një burim artificial, e sintetizojnë vitaminën D në lëkurë. [20]

Mineralet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Elementet thelbësore ushqyese për njerëzit, të renditura sipas rendimentit të rekomanduar dietik (të shprehur në masë), janë kaliumi, kloruri, natriumi, kalciumi, fosfori, magnezi, hekuri, zinku, mangani, bakri, jodi, molibdeni, kromi, seleni. Për më tepër, kobalti është një përbërës i vitaminës B 12 e cila është thelbësore. Ka minerale të tjera që janë thelbësore për disa bimë dhe kafshë, por që nuk dihet nëse janë për njerëzit, si bori dhe silici .

Kolina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kolina është një nutrient thelbësor. [21] [22] [23] Kolinat janë një familje e përbërjeve të amonit katërsor të tretshëm në ujë. [24] Kolina është përbërësi mëmë i klasës së kolinave, e përbërë nga etanolamina që ka tre zëvendësues metil të lidhur me grupin funksional aminash. [25] Njerëzit e shëndetshëm që ushqehen me dieta që kanë mungesë të kolinës zhvillojnë mëlçi të dhjamosur, dëme të mëlçisë dhe dëmtim të muskujve. Kolina fillimisht nuk klasifikohej si thelbësore sepse trupi i njeriut mund të prodhojë kolinë në sasi të vogla përmes metabolizmit të fosfatidilkolinës. [26]

Lëndët ushqyese jo thelbësore janë substanca brenda ushqimeve që mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në shëndet. Fibrat dietike të patretshme nuk përthithen në traktin tretës të njeriut, por janë të rëndësishme për të bërë të mundur lëvizjen e zorrëve për të shmangur kapsllëkun . [27] Fibra e tretshme mund të metabolizohet nga bakteret që banojnë në zorrën e trashë. [28] [29] [30] Fibra e tretshme reklamohet se ka funksion prebiotik me pretendime se promovon e baktereve "të shëndetshme" të zorrëve. [31] Metabolizmi bakterial i fibrave të tretshme gjithashtu prodhon acide yndyrore me zinxhir të shkurtër si acidi butirik, i cili mund të absorbohet në qelizat e zorrëve si burim i energjisë ushqimore . [28] [29] [30]

 1. ^ Ensminger AH (1994). Foods & nutrition encyclopedia. CRC Press. fq. 527–. ISBN 978-0-8493-8980-1. Marrë më 12 tetor 2010. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Kern M (12 maj 2005). CRC desk reference on sports nutrition. CRC Press. fq. 117–. ISBN 978-0-8493-2273-0. Marrë më 12 tetor 2010. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "31.1C: Essential Nutrients for Plants". Biology LibreTexts (në anglisht). 2018-07-16. Marrë më 2020-08-16.
 4. ^ a b "Composition of Foods Raw, Processed, Prepared USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 26 Documentation and User Guide" (PDF). USDA. gusht 2013. fq. 14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "USDA" defined multiple times with different content
 5. ^ "Chapter 3: Calculation Of The Energy Content Of Foods – Energy Conversion Factors". Food and Agriculture Organization of the United Nations. Marrë më 30 mars 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Gernand, A. D; Schulze, K. J; Stewart, C. P; West Jr, K. P; Christian, P (2016). "Micronutrient deficiencies in pregnancy worldwide: Health effects and prevention". Nature Reviews Endocrinology. 12 (5): 274–289. doi:10.1038/nrendo.2016.37. PMC 4927329. PMID 27032981. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Tucker, K. L (2016). "Nutrient intake, nutritional status, and cognitive function with aging". Annals of the New York Academy of Sciences. 1367 (1): 38–49. Bibcode:2016NYASA1367...38T. doi:10.1111/nyas.13062. PMID 27116240. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Minerals". Corvallis, OR: Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University. 2023. Marrë më 18 maj 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ a b "Vitamins". Corvallis, OR: Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University. 2023. Marrë më 18 maj 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "What is an essential nutrient?". NetBiochem Nutrition, University of Utah. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Vaughan JG, Geissler C, Nicholson B, Dowle E, Rice E (2009). The new Oxford book of food plants. Oxford University Press US. fq. 212–. ISBN 978-0-19-954946-7. Marrë më 13 tetor 2010. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Jéquier E, Constant F (shkurt 2010). "Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration" (PDF). European Journal of Clinical Nutrition. 64 (2): 115–23. doi:10.1038/ejcn.2009.111. PMID 19724292. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ a b Chipponi JX, Bleier JC, Santi MT, Rudman D (maj 1982). "Deficiencies of essential and conditionally essential nutrients". The American Journal of Clinical Nutrition. 35 (5 Suppl): 1112–6. doi:10.1093/ajcn/35.5.1112. PMID 6805293. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Kendler BS (2006). "Supplemental conditionally essential nutrients in cardiovascular disease therapy". The Journal of Cardiovascular Nursing. 21 (1): 9–16. doi:10.1097/00005082-200601000-00004. PMID 16407731. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Young VR (gusht 1994). "Adult amino acid requirements: the case for a major revision in current recommendations" (PDF). The Journal of Nutrition. 124 (8 Suppl): 1517S–1523S. doi:10.1093/jn/124.suppl_8.1517S. PMID 8064412. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements". Institute of Medicine's Food and Nutrition Board. Arkivuar nga origjinali më 5 korrik 2014. Marrë më 14 korrik 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Goodhart RS, Shils ME (1980). Modern Nutrition in Health and Disease (bot. 6th). Philadelphia: Lea and Febinger. fq. 134–138. ISBN 978-0-8121-0645-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Ellie W, Rolfes SR (2008). Understanding Nutrition (bot. 11th). California: Thomson Wadsworth. fq. 154. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Brigelius-Flohé R, Traber MG (korrik 1999). "Vitamin E: function and metabolism". FASEB Journal. 13 (10): 1145–55. doi:10.1096/fasebj.13.10.1145. PMID 10385606. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Vitamin D". Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis. 11 shkurt 2021. Marrë më 14 mars 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Dietary Intakes of Choline" (PDF). usda.gov. United States Department of Agriculture. Marrë më 8 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Choline". nih.gov. National Institutes of Health. Marrë më 8 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Zeisel, Steven H; da Costa, Kerry-Ann (1 nëntor 2009). "Choline: an essential nutrient for public health". Nutrition Reviews. 67 (11): 615–623. doi:10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x. PMC 2782876. PMID 19906248. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Britannica, The Editors of Encyclopaedia. "choline". Encyclopedia Britannica, 11 Dec. 2013, https://www.britannica.com/science/choline. Accessed 17 February 2022.
 25. ^ National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Compound Summary for CID 305, Choline. Retrieved February 17, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Choline.
 26. ^ "Choline". Micronutrient Information Center. Oregon State University. 28 prill 2014. Marrë më 8 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "High-Fiber Diet - Colon & Rectal Surgery Associates". www.colonrectal.org. Arkivuar nga origjinali më 2020-09-26. Marrë më 2020-08-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ a b Vital M, Howe AC, Tiedje JM (prill 2014). "Revealing the bacterial butyrate synthesis pathways by analyzing (meta)genomic data". mBio. 5 (2): e00889. doi:10.1128/mBio.00889-14. PMC 3994512. PMID 24757212. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ a b Lupton JR (shkurt 2004). "Microbial degradation products influence colon cancer risk: the butyrate controversy". The Journal of Nutrition. 134 (2): 479–82. doi:10.1093/jn/134.2.479. PMID 14747692. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ a b Cummings JH, Macfarlane GT, Englyst HN (shkurt 2001). "Prebiotic digestion and fermentation". The American Journal of Clinical Nutrition. 73 (2 Suppl): 415S–420S. doi:10.1093/ajcn/73.2.415s. PMID 11157351. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Brownawell AM, Caers W, Gibson GR, Kendall CW, Lewis KD, Ringel Y, Slavin JL (maj 2012). "Prebiotics and the health benefits of fiber: current regulatory status, future research, and goals". The Journal of Nutrition. 142 (5): 962–74. doi:10.3945/jn.112.158147. PMID 22457389. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)