Jump to content

Disakaridet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sakarozi, lloj i disakarideve

Disakaridet janë komponime që përbëhen nga dy molekulave të monosakardieve. Ato janë me origjinë bimore(sakarozi dhe maltoza) dhe shtazore(laktozi)

Disakaride Unit 1 Unit 2 Bond Disakaridet
Sakarozi (sheqeri i zakonshëm) glukoza fruktoza α(1→2) sakarozi
Laktozi (sheqeri i qumështit) galaktoza glukoza β(1→4) laktoza
Maltoza glukoza glukoza α(1→4) maltoza
Trehaloza glukoza glukoza α(1→1)α trehaloza
Celobioza glukoza glukoza β(1→4) celobiaza