Bioinformatika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Harta e kromozomit X të njeriut (nga webfaqja e NCBI).

Bioinformatika është një fushë ndërdisiplinore që zhvillon metoda dhe mjete softuerike për të kuptuar të dhënat biologjike. Si një fushë ndërdisiplinore e shkencës, bioinformatika kombinon shkencat kompjuterike, statistikat, matematikën dhe inxhinierinë për të analizuar dhe interpretuar të dhënat biologjike.

Hyrja[redakto | përpunoni burim]

Historia[redakto | përpunoni burim]

Historikisht, termi bioinformatikë ose en:bioinformatics nuk ka pasur domethënien e njëjtë me atë që është sot. Paulien Hogeweg dhe Ben Hesper e shpikur atë në vitin 1970 për t'iu referuar studimit të proceseve të informacionit në sistemet biotike [1][2][3].

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Hogeweg P (2011). Searls, David B., red. "The Roots of Bioinformatics in Theoretical Biology". PLoS Computational Biology. 7 (3): e1002021. :2011PLSCB...7E0020H. :10.1371/journal.pcbi.1002021.  3068925Nuk kërkohet regjistrim.  21483479. 
  2. ^ Hesper B, Hogeweg P (1970). "Bioinformatica: een werkconcept". 1 (6). Kameleon: 28–29. 
  3. ^ Hogeweg P (1978). "Simulating the growth of cellular forms". Simulation. 31 (3): 90–96. :10.1177/003754977803100305. 

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]