Jump to content

Zhurma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Program i kërkimit të zhurmës pranë qendrës kërkimore shkencore Lewis

Zhurma është tingull i padëshiruar zakonisht me zë të lartë dhe që konsiderohet i pakëndshëm për ta dëgjuar. Nga pikëpamja e fizikës, zhurma është e dallueshme nga tingulli, pasi që të dyja janë dridhje përmes një mediumi, siç është ajri ose uji. Dallimi lind kur truri merr dhe percepton një tingull. [1] [2]

Zhurma akustike është çdo tingull në fushën akustike, qoftë e qëllimshme (p.sh., muzikë ose të folur) ose e paqëllimtë. Në të kundërt, zhurma në elektronikë mund të mos jetë e dëgjueshme për veshin e njeriut dhe mund të kërkojë instrumente për zbulimin. [3]

Në audio inxhinieri, zhurma mund të referohet në sinjal i padëshiruar i zhurmës elektronike që shkakton zhurma akustike e dëgjuar si një fishkëllimë. Kjo zhurmë sinjali zakonisht matet duke përdorur ponderimin A- ose ITU-R 468 . [4]

shkencat eksperimentale, zhurma mund t'i referohet çdo luhatje të rastësishme të të dhënave që pengon perceptimin e një sinjali. [5] [6]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Kosko, Bart (2006). Noise (në anglisht). Viking Press. ISBN 978-0-670-03495-6.
  • Urban, Felix (2016). Investigating sonic empowerment in urban cultures. Baden-Baden, Tectum.  ISBN 978-3-8288-3683-9
  • Schwartz, Hillel (2011). Making Noise: From Babel to the Big Bang & Beyond (në anglisht). New York: Zone Books. ISBN 978-1-935408-12-3.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Elert, Glenn. "The Nature of Sound – The Physics Hypertextbook". physics.info (në anglisht). Marrë më 2016-06-20.
  2. ^ "The Propagation of sound". pages.jh.edu (në anglisht). Marrë më 2016-06-20.
  3. ^ "What's The Difference Between Acoustical And Electrical Noise In Components?". electronicdesign.com (në anglisht). 2012-10-03. Marrë më 2016-06-20.
  4. ^ "RECOMMENDATION ITU-R BS.468-4 – Measurement of audio-frequency noise voltage" (PDF). www.itu.int (në anglisht). International Telecommunication Union. Marrë më 18 tetor 2016.
  5. ^ "Definition of NOISE". www.merriam-webster.com (në anglisht). Marrë më 2016-06-20.
  6. ^ "noise: definition of noise in Oxford dictionary (American English) (US)". www.oxforddictionaries.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 30 korrik 2016. Marrë më 2016-06-20.