Jump to content

Psikoakustika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grafiku i përceptuar i dëgjimit të njeriut (presioni i përceptuar i zërit kundrejt frekuencës)

Psikoakustika është nëndegë e psikofizikës që përfshin studimin shkencor të perceptimit të shëndoshë dhe audiologjisë - si perceptojnë njerëzit tinguj të ndryshëm. Më konkretisht, ajo është dega e shkencës që studion përgjigjet psikologjike të cilat lidhen me tingullin (përfshirë zhurmën, fjalimin dhe muzikën). Psikoakustika është një fushë ndërdisiplinore e shumë fushave, përfshirë psikologjinë, akustikën, inxhinierinë elektronike, fizikën, biologjinë, fiziologjinë dhe shkencën kompjuterike. [1]

Veshi i brendshëm, për shembull, bën përpunimin domethënës të sinjalit në shndërrimin e formave të valëve të zërit në stimuj nervorë, kështu që disa ndryshime midis formave të valëve mund të jenë të papërceptueshme. [2] Teknikat e kompresimit të të dhënave, siç është MP3, e shfrytëzojnë këtë fakt. [3] Përveç kësaj, veshi ka një përgjigje jolineare ndaj tingujve të niveleve të ndryshme të intensitetit; kjo përgjigje jolineare quhet zhurmë . Rrjetet telefonike dhe sistemet e zvogëlimit të zhurmës shfrytëzojnë këtë fakt duke kompresuar në mënyrë jo lineare mostrat e të dhënave para transmetimit, dhe pastaj duke i zgjeruar ato për ridëgjim. [4] Një efekt tjetër i përgjigjes jolineare të veshit është se tingujt që janë afër frekuencës prodhojnë shënime të rrahjeve fantazmë, ose produkte të shtrembërimit intermodulues. [5]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ballou, G (2008). Handbook for Sound Engineers (në anglisht). Burlington: Focal Press. fq. 43.
  2. ^ Christopher J. Plack (2005). The Sense of Hearing (në anglisht). Routledge. ISBN 978-0-8058-4884-7.
  3. ^ Lars Ahlzen; Clarence Song (2003). The Sound Blaster Live! Book (në anglisht). No Starch Press. ISBN 978-1-886411-73-9.
  4. ^ Rudolf F. Graf (1999). Modern dictionary of electronics (në anglisht). Newnes. ISBN 978-0-7506-9866-5.
  5. ^ Jack Katz; Robert F. Burkard & Larry Medwetsky (2002). Handbook of Clinical Audiology (në anglisht). Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-683-30765-8.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]