Jump to content

Gjimnazi ''Eqrem Çabej'' Vushtrri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjimnazi "Eqrem Çabej" në Vushtrri
Eqrem Çabej (1908-1980) në një pullë postare shqiptare nga viti 1998

Gjimnazi "Eqrem Çabej" është një shkollë e mesme e lartë që ndodhet në qytetin e Vushtrrisë, në Republikën e Kosovës.[1] Ky është një institucion arsimor i rëndësishëm në këtë qytet, me një histori të pasur dhe një rol kyç në arsimimin dhe edukimin e rinisë së rajonit.

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjimnazi "Eqrem Çabej" ofron arsim të mesëm të përgjithshëm dhe është i njohur për standardin e lartë të edukimit që ofron. Shkolla ka një staf të kualifikuar mësimdhënësish dhe një gamë të gjerë lëndësh, përfshirë shkencat natyrore, shkencat shoqërore, gjuhët, artet dhe sportet. Nxënësit kanë mundësinë të përgatiten për provimet e maturës dhe për studimet universitare, duke u ofruar një bazë të fortë për suksesin e tyre të ardhshëm akademik dhe profesional.[2]

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Themelimi:

Gjimnazi "Eqrem Çabej" u themelua në vitin 1963 fillimisht me vetëm 4 paralele të Shkollës së Mesme Ekonomike. Asokohe, shkolla funksionoi në kushte të vështira, por gradualisht u konsolidua si një institucion arsimor i respektuar në Vushtrri dhe rrethinë.

  • Periudha e zhvillimit:

Gjatë dekadave të mëvonshme, shkolla kaloi nëpër disa faza zhvillimi dhe modernizimi. Në vitet '70 dhe '80, infrastruktura e shkollës u përmirësua dhe numri i nxënësve u rrit ndjeshëm. Shkolla filloi të ofronte më shumë lëndë dhe aktivitete jashtëshkollore, duke përfshirë klube të ndryshme dhe ekipe sportive. Me reformën arsimore të vitit shkollor 1976/77, kjo shkollë u shndërrua në qendër të arsimit të mesëm të orientuar (QAMO).

  • Mbijetesa (1990-1999):

Në periudhën e viteve 1990-1999, kur në gjimnaz u vunë masat e dhunshme administrative serbe, nxënësit shqiptarë u detyruan ta vijonin mësimin në shtëpi-shkolla. Shumë nxënës të kësaj shkolle u shquan edhe si studentë dhe profesionistë në fusha të ndryshme. Shkolla u përball me sfida të mëdha gjatë kësaj periudhe, por vazhdoi të funksionojë dhe të ofrojë arsim për nxënësit.[2]

  • Pas Luftës Çlirimtare:

Pas përfundimit të Luftës Çlirimtare të Kosovës, gjimnazi iu rikthye normalitetit dhe rifilloi të përmirësojë kushtet dhe cilësinë e arsimit. Në vitet e fundit, shkolla ka bërë hapa të mëdhenj drejt modernizimit të metodave të mësimdhënies, duke integruar teknologjinë në klasë dhe duke ofruar mundësi të reja për nxënësit, si shkëmbime ndërkombëtare dhe projekte bashkëpunimi.[1]

Të arriturat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjimnazi "Eqrem Çabej" luan një rol të rëndësishëm në komunitetin e Vushtrrisë. Përveç ofrimit të arsimit, shkolla organizon dhe merr pjesë në aktivitete të ndryshme kulturore, sociale dhe sportive, duke ndihmuar në zhvillimin e një shoqërie të arsimuar dhe aktive.

Shkolla ka një reputacion të lartë për rezultatet e nxënësve të saj në provimet kombëtare dhe ndërkombëtare. Shumë prej ish-nxënësve të gjimnazit "Eqrem Çabej" kanë vazhduar studimet në universitete të njohura dhe kanë ndjekur karriera të suksesshme në fusha të ndryshme.[3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Avdiu, Galip (2022). Gjimnazi i Vushtrrisë (1963-2020) (Monografi). Prishtinë: N.T.G. Blendi. fq. 1–453. ISBN 9789951711524.
  2. ^ a b Kraja, Mehmet, red. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova). Vëll. 1. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. fq. 554. ISBN 9789951615846. OCLC 1080379844.
  3. ^ "Gjimnazi "Eqrem Çabej" po transformohet, nuk po mbyllet". Periskopi. 17 korrik 2017. Marrë më 2024-06-02.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]