Jump to content

Gjin Muzaka I

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Gjin I. Muzaka)

Gjin Muzaka I (1337 - 1389 ) ishte një princ shqiptar nga familja e Muzakajve.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjin Muzaka I rridhte nga familja aristokrate Muzaka, në Shqipërinë e Mesme . Babai i tij Andrea Muzaka II ishte themeluesi i Principatës së Muzakajve, me kryeqytet Beratin, e cila ekzistonte nga viti 1335 deri në vitin 1444.

Në burime, Gjin Muzaka shfaqet si një KaballariosJaninë në vitin 1367, ku guvernatori serb Thomas Preljubović për një kohë të shkurtër e ka mbajtur si rob. Kur Andrea II ndau pasurinë e tij midis tre djemve të tij në shtratin e vdekjes në vitin 1372, vëllai i madh i Gjinit, Theodori II ndërhyri si pasardhës i despot i Myzeqesë. Vetë Gjini I sundoi mbi Tomornicën në Tomorr dhe dy luginat e Devollit. Meqenëse vëllai i tij Stoja vdiq pa fëmijë, zotërimi i tij i Kastorisë, duke përfshirë të gjitha qytetet dhe pronat, i kaloi Gjinit I. [1]

Gjin Muzaka i vdiq në vitin 1389 (ose 1390). Me siguri është varrosur në Korçë kishën e Analepsis që i kishte dhuruar. [2]

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjin Muzaka I ishte i martuar me Suinën, vajzën e Materangut Arianiti Komneni. Çifti kishte fëmijët e mëposhtëm: [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Charles Hopf: Chroniques gréco-romanes inédites ou peu connues, publiées avec notes et tables généalogiques. Weidmann, Berlin 1873 (online; italienische Übersetzung).
  • Rosario Jurlaro: Musachi, despoti d’Epiro. Edizioni del Centro Librario, Bari 1970 (PDF; 8.3 MB, abgerufen am 2. März 2018).
  • Erich Trapp, Hans-Veit Beyer, Ewald Kislinger: Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit. 8. Faszikel: [Μιχαὴλ – Ξυστούρης] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help) (= Veröffentlichungen der Kommission für Byzantinistik. Band 1/8). Österreichische Akademie der Wissenschaften, Wien 1986, ISBN 3-7001-0775-7, S. 92 Nr. 19884.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hopf, Chroniques, S. 282.
  2. ^ Erich Trapp, Hans-Veit Beyer, Ewald Kislinger, Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit, 8, S. 92.
  3. ^ Jurlaro, Musachi, S. 62.
  4. ^ Sie erhielt als Mitgift Grabossa.