Andrea Muzaka III

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Andrea Muzaka III (vdekur pas vitit 1393) i njohur edhe si Andreas Musachi; ishte një princ shqiptar dhe zotërues i Devollit. [1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Andrea vinte nga familja aristokrate Muzaka, në Shqipërinë qendrore dhe pasoi të atin Gjinin I në Despotatin e tij, i cili sundonte Tomornicë pranë Malit Tomorr, dy luginat në Devoll, të cilat shënonin kufirin me Arianitin (gjithashtu: Arianit Komneni) ishte, [2] dhe përfshinte rajonin e Kastorisë me të gjitha qytetet dhe domenet. [3] [4]

Në dokumentet veneciane, „Andreas Misachi“ nuk shfaqet si një princ, por si një „wertvoller Bürger von me nr.dokumenti 439 nga 27 Më 13 shkurt 1389, Andreas dhe zotërinj të tjerë morën 300 dukate çdo vit nga doge Antonio Venier për shërbimet e tyre „dass die Stadt nicht in die Hände der Türken fällt“ dhe se „die Stadt in venezianischen Händen war“ . [5]

Në prill të vitit 1393, qytetarët më të vlefshëm të qytetit të Durrësit dhe „Albanesenhäuptlinge in der Nähe“ dhurata dhe pensione nga bailo dhe kapiteni i Durrësit, Francesco Giorgio. Ndër marrësit ishte Andrea III. [6]

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Andrea u martua me Kyranën (e mori Grabosan si prikë), e bija e Gjin Zenebishit, zotëruesit të Gjirokastrës dhe Vagenetia, me të cilin pati gjashtë fëmijë [7] :

 • Gjin II Muzaka ( gjermanisht: Johannes ; vdekur më 1455 pak pas Betejës së Beratit ), [8] bashkëluftëtarët e Skënderbeut ∞ Chiranna, mbesa e Matrangës së Gorës.
 • Teodori III. Muzaka i njohur gjithashtu si Theodor Corona Musachi; bashkëluftëtar i Skënderbeut; nuk la trashëgimtarë të drejtpërdrejtë
 • Maria Muzaka ∞ Arianiti Comnenus (lindur rreth vitit 1400; vdekur në vitin 1461 në Durrës) [9]
 • Elena Muzaka ∞ Filipi i Raguzës
 • Komita Muzaka ∞ Arianiti, i biri i Arianit Komnenit
 • Kondisa Muzaka ∞ Duru, i biri i Aidinos;

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Acta und Diplomata Res Albaniae Medien Aetatis illustrantia 1344–1406 (në frëngjisht). Vëll. II. Adolphi Holzhausen. 1916.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Andrea III Muzaka" (në anglisht).
 2. ^ Allgemeine Encyklopädie der Wissenschaften und Künste. 1868, Hermann Brockhaus, Erste Section A–G, fq. 121
 3. ^ Chroniques gréco-romanes inédites ou peu connues. 1873, Weidmann, fq. 282
 4. ^ Allgemeine Encyklopädie der Wissenschaften und Künste, 1868, S. 42
 5. ^ Acta et Diplomata Res Albaniae Medien Aetatis illustrantia 1344–1406, Band II, S. 104
 6. ^ Allgemeine Encyklopädie der Wissenschaften und Künste, 1868, S. 93
 7. ^ I Musachi, despoti d'Epiro (PDF) (në italisht). Edizioni del Centro Librario. 1970. fq. 61.
 8. ^ Allgemeine Encyklopädie der Wissenschaften und Künste, 1868, S. 122
 9. ^ Herr von Çermenika, Mokra und Spatennia (Shpat); einer der Kapitäne von Skanderbeg

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]