Gjinia liriko-epike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Gjinia epiko-lirike perbehet prej atyre krijimeve letrare ku jane te nderthurura elementet e gjinise epike me ato te gjnise lirike. Ne gjinine epiko-lirike ben pjese poema. E shkruar ne vargje, njelloj si krijimet lirike por lexuesi jo vetem qe kupton ndjenjat e shprehura te autorit, lexuesi e has edhe subjektin ne to. Poema te famshme shqiptare shkruajten: Millosh Gjergj Nikolla - Migjeni (Poema e Mjerimit), Gjergj Fishta (Gomari i Babatasit), Ismail Kadare (Princesha Argjiro), Andon Zako Çajupi (Vaji) etj. Balada eshte nje forme e vecante e letersise gojore,ne te cilen jane te perziera elementet epike dhe dramatike.