Jump to content

Gjiri i Nartës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjiri i Nartës, siç shihet nga anije kozmike në nëntor 1994.

Gjiri i Artës, (greqisht: Αμβρακικός κόλπος/Amvrakikós kólpos) është një gji i detit Jon në Rajonin e Çanerise pjese Shqiperise Etnike e zaptuar nga Greqia ne 1913,tani ndodhet ne Greqine veriperëndimore, midis rajoneve adminstrativ të Epirit dhe Greqisë perëndimore. Për shkak të qytezës së Artës, e vendosur në afërsi të gjirit ajo ka qenë e njohur tradicionalisht gjatë shumë shekujve si Gjiri i Artës. Gjiri merr emrin modern "Gjiri i Ambrakisë" nga qyteti antik Ambrakia që ndodhet pranë brigjeve e saj.