Gjuha Abun

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Abun, i njohur edhe si Yimbun, A Nden, Manif, ose Karon, është një gjuhë perëndimore e Papuan e Guinesë së Re. Ajo nuk është e lidhur ngushtë me asnjë gjuhë tjetër, dhe ndonëse Ross (2005) e caktoi atë në familjen e Papuanit Perëndimor, bazuar në ngjashmëritë në përemrat[1], Ethnologue dhe Glottolog e rendisin atë si një gjuhë e izoluar.[2][3]

Abun përdoret që të ketë tre ton leksikor, por vetëm dy janë të shquara tani si çifte minimale dhe madje këto janë gjetur në fjalor të kufizuar. Prandaj Abun thuhet se po humbet tonalitetin e saj për shkak të ndryshimit gjuhësor.[4]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ross, Malcolm (2005). "Pronouns as a preliminary diagnostic for grouping Papuan languages". In Andrew Pawley; Robert Attenborough; Robin Hide; Jack Golson. Papuan pasts: cultural, linguistic and biological histories of Papuan-speaking peoples. Canberra: Pacific Linguistics. pp. 15–66. ISBN 0858835622OCLC 67292782.
  2. ^ Abun at Ethnologue (18th ed., 2015)
  3. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017)."Abun"Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History.
  4. ^ Muysken, Pieter. From Linguistic Areas to Areal Linguistics. John Benjamins Publishing Company. p. 134.ISBN 9789027231000.