Gjuha Huaorani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjuha Huaorani (Waorani), e njohur zakonisht si Sabela (gjithashtu Wao, Huao, Auishiri, Aushiri, Ssabela, autono: Wao Terero, Pejorative: Auka, Auca) është një gjuhë e izoluar e folur nga populli Huaorani, një grup indigjen që jeton në Amazon midis Napo dhe Curaray lumenjve në Ekuador. Një numër i vogël folësish me të ashtuquajturat grupe të pambrojtur mund të jetojnë në Peru.

Fonologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Huaorani dallon zanoret e hundës nga ato me gojë. Struktura e Syllable është (C) V, me grupime të shpeshta zanore.

p t k
b d~ɾ ɟ~j g
m n ɲ ŋ
w

Dialektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Huaorani kishte tri dialekte: Tiguacuna (Tiwakuna), Tari (Tiwi Tuei, Tiwi) dhe Shiripuno.

Marrëdhëniet gjenetike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Huaorani ose Sabela nuk dihet të jetë e lidhur me ndonjë gjuhë tjetër. Megjithatë, ajo është pjesë e propozimit Yawan të Terrence Kaufman.

Statusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Huaorani konsiderohet i rrezikuar për shkak të rritjes së dygjuhësisë në gjuhën kekeu dhe Spanjolle dhe zvogëlimin e përdorimit të Huaoranit tek të rinjtë.[1][2]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^  Sabela at Ethnologue (18th ed., 2015)
  2. ^ Fawcett, Alexia Zandra (May 2012). "Documenting Language, Culture, and Cognition: Language and Space among the Waorani" (PDF). Anthropology and Linguistic Department, Bryn Mawr College. Marrë 21 Shtator 2017.