Gjuha Paleo-Sarde

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Është definuar arvareshu, gjuha sarde para-latine apo edhe proto sardenjase nga dijetarët të cilët mbështesin origjinën ilire[1]. Ky është gjuhë që është zhdukur në fundit në brendësi të Sardenjës. Proto-sardenjas ilire përkiste familjes etrusk gjuhën e cila është atribuuar edhe predorico etrusk dhe pellazgjike ose lashtë greke se sot është shumë më tepër se thjesht kd me familjen ilire. Vetëm gjuha moderne flitet sot se mund t'i atribuohet kësaj familje është shqipja[2]. Shembulli tregon vetëm mëposhtme arvareshu prefikset në italik dhe të paraprirë nga pasuar nga shqipe italiane moderne :

Në italik sardenjas proto :

 • Barras - barrasha - drejtë, të barabartë.
 • Bashka - bashca - së bashku.
 • Kaloj - cola - kalon.
 • Kekj - chickpea, cecinu - e keqe.
 • Kokje - Koku, cocinu - të kuqe.
 • Lutem : delikuenca Lutem - lushcapo - ju lutem.
 • Por - Manne, Mannu - më shumë. Dytë mbiemër unë ndajfolje.
 • Madh - Medha - e madhe. Pandryshueshme në njëjës.
 • Mbare - imbare - mirë. Ndajfolje.
 • Mbare - imbaru - mirë. Mbiemër.
 • Mendim - miduine - mendova.
 • Mire - ka për qëllim - mirë, mirë. Ndajfolje.
 • Mire - synon - mirë, mirë. Mbiemër.
 • Fala mua nderes : falaminderit - fallegamindra - Faleminderit. Indra nder.
 • Pa - BA - asnjë.
 • Letra - Papara - pak.
 • Papu - papu - padobishme.
 • Papu - papu apo Pape - padobishme. Mbiemër, ndajfolje II.
 • Para - para - përpara.
 • Edhe - parishi - çiftëzohet.
 • PAS-Papasha, papashcuasha - prapa.
 • Plot - busu - plot.
 • Prapa - Papasha - prapa.
 • Prapanice - perpere - të ulët.
 • Ri - arre - përsëri.
 • Rreti - rrjete - rreth, ne nje rrethi.
 • Rrjedh - riedu - rrotull.
 • Ruga - Rucha - Road
 • Tej - d dhe - gjatë.
 • Shume - dhe isumesia - një shumë.
 • Siper - chicks - lart.
 • Sulem - shulonju - flak.
 • Sy - SEIU - sy.

Më poshtë janë disa shembuj të fjalëve ilire, e përdorur ende në Barbagia, Central Sardenjës, është treguar para fjalës shqipe pastaj barbare dhe në kllapa fjalët në italisht : iluministë - Lumina (lumi banka),

 • Leja - Leja (leje),
 • Dore - dola (dorë),
 • kekj - kekinu (e keqe),
 • mistri - mistra (gëlqere),
 • bards - bardule (gëlqere),
 • Gurrë - gurdu (gur),
 • gat - gatas (fritters),
 • të folur i papërmbajtur - gussorzu (lidhjet),
 • grropa - Gorropu (hendek),
 • Kamba - Kamba (këmbën),
 • kama - Kama (këmbë),
 • kokor - kukuru (kreu),
 • papescues - papascuas (pasqyrë),
 • djelle - udulu (dëllinjë),
 • Gjithsecili - Gjithsecili (dru),
 • Deti - dadhanu (detare),
 • Luga - logarzu (lugë),
 • Piru - Piru (pirun),
 • koke - tas (kreu),
 • Kuke - kuku (e kuqe),
 • Val - krahut dhe deti (valë),
 • anaerobe - AKE (anije),
 • pej - pej (p.sh. material pej kuku),
 • Ishil - isiolu (jeshile),
 • tzakor - tzakorau (errët),
 • Kelesh - careta (kufjeve) zero - tzirri (vokal),
 • ther - tirrionzu (therja),
 • shurra - Surra (urina),
 • arga - argasile (sekretar),
 • mut - motzoro (Caca),
 • Kurmi - Karena (trup),
 • gabuar - Malesa (në rrjedhën e sipërme),
 • hane - TANNA (hëna),
 • pi-u - piseta (penisi),
 • shitja e - Sellere (selino),
 • nder - nteri (mes),
 • Madh - Meda (shkallë),
 • dras - trastanza (tabela),
 • lebroz - Lepere (lepuri),
 • jagar - jaragu (Greyhound),
 • Folk - frokeddu (xhufkë),
 • flaka - fraka (flaka),
 • Embers - Vrága (pantallona),
 • mac - macitu (cat),
 • ruge - rrudhë (rruga),
 • Bora - veri (bora cloud),
 • gjirja - gjiriai (Gjirit ose loop),
 • etj.

Origjina ilire e Sardenjës lashtë dhe barbaricini, Sardenjës e maleve qendrore të ishullit, janë provuar nga dokumentat e maksimale Stefanin historiani bizantin i Bizantit, i cili trajtohet materialet e prejardhje të ndryshme dhe mosha, i cili është një dijetar i besuar, dhe do të përfshijë: "Sardos, oos Parthos, Illyrias POLIS, ose politaiSardēnoi" dhe se është "Sardos si Parthos, qytet i Ilirise (pranë Tiranës), qytetarët e saj janë quajtur Sardenoi" që vepron është më i madh etnik fonetikisht të afërt me atë të Shardanas. Shkodra ishte e vendosur në qytetin mesjetar të Sharda sot ndodhet në ishullin e Shudrah pas ndërtimin e një dige të madhe. Fiset ilire të këtij territori u quajt sardeates dhe i përkiste etnik Geban. Mund shardana kanë asgjë të bëjë me këtë zonë? Substrate mbështet qasjen e gjuhës origjinale ilire dhe qytetërimit të Sardenjës siç ishte nga Alberto Areddu dijetar në botimin "Origjina shqiptare e qytetërimit në Sardenjë". Gjuha e lashtë ilire e Sardenjës është premisa e kombit modern neo-latine Sardenjës modern që është rezultat i evolucionit ndikuar nga latinishtja, dhe pastaj nga katalanisht dhe spanjisht. Hipoteza ilire sardenjas është mbështetur nga më shumë se një autor: Areddu A., B. Mele, si dhe nga disa vende. Por zëri më autoritativ se është i Ηρόδοτος Herodoti se në Kapitullin I, paragrafi 94 i tij Ιστορίαι vepër madhore Historiae flet për emigrimin e Tirreni, njerëzit thrakase dhe Phrygian, pastaj nxjerrjen e Ballkanit dhe të Anadollit, Sardenja - e cila i dha të rritet në shardana nuragici dhe Toscana, ku ajo i dha të rritet në Etruscans - kjo e fundit është ndër të tjera një hipotezë e pranuar nga pothuajse të gjithë historianët. Ky nuk është një rast i Arbanija madhe, por origjina më e mundshme e proto-ballkanike dhe Anatolian paktën për fjalë të panumërta folur në të përbashkët me barbaricini arbanesi dhe këtij teksti të vogël del'ipotesi Sardenjës ilire raporton dëshmuar edhe me vetëm një numër i vogël i termave të përbashkët. Këtu është ajo që është raportuar nga Herodoti i Halikarnasit në Ιστορίαι Historiae, Libri I Kapitulli 94: "zakonet e Lydians janë shumë të ngjashme me ato të grekëve, me përjashtim të faktit se prostituta bijat veten aq sa kemi qenë njerëzit e parë për të bërë përdorimin. . prej ari dhe monedha argjendi riformuar dhe gjithashtu i pari që ushtrojnë tregtinë me pakicë Sipas Lydians edhe lojëra të luhet sot nga grekët dhe Lydians do të jetë shpikje e tyre: ata pretendojnë të kenë sajuar në një kohë kur ata kolonizuar Tirrenia por këtu është mënyra në versionin e tyre. Atis nën mbretërimin e birit të Manes kishte goditur Lidia tërë një zi buke e tmerrshme për një kohë 'të Lydians kishin rezistuar, por pastaj, për shkak se uria nuk ishte fundi, ata u përpoqën të largoj urinë duke shpikur një seri të gimmicks. Dhe vetëm atëherë do të kanë qenë të dizajnuara zare, knucklebones, topin, dhe të gjitha llojet e tjera të lojës, përveç për "pebbles", vetëm shpikje e "gurëve" nuk jep hititët . Dhe këtu është se si uri ballafaqohet me të gjeturat e tyre: një ditë e kalova tërësisht në lojë për të mos ndiejnë dëshirën për të ngrënë, e majta e ardhshme për të humbur argëtim dhe janë ushqyer ata jetonin në këtë mënyrë e jetës për tetëmbëdhjetë vjet, por.. sepse zija e bukës përfunduar dhe as situata është duke u bërë më serioze, atëherë mbreti i Lydians ndarë në dy pjesë të gjithë popullsisë dhe besuar barazim të vendosë se kush duhet të qëndrojë dhe kush duhet të largohen nga vendi, pjesë e së cilës do të duhej të mbeten . dha veten e tij si mbret dhe një që do të përputhen me djalin e tij, i cili ishte quajtur Deti etrusk Lydians emëruar nga fati për të emigruar zbriti në Smyrna, dhe ndërtoi një flotë në atë ngarkuar zotërimet e tyre me vlerë: atëherë ata lundruan në kërkim të një toke që prokurojnë ato mjete për të jetuar, ata kaluan shumë vende deri sa arritën në mesin e Umbrians:. këtu ata themeluan qytetin dhe të gjithë ata që jetojnë këtu në këtë ditë dhe ndryshuar edhe emrin e tyre duke supozuar se i biri i mbretit, i cili kishte udhëzuar ata: që atëherë, e saj Emri quhet Tirreni. hititët ishin në shtëpi pastaj erdhi nën sundimin e persianëve. "

Nuk është e dokumentuar nga një emigracion të njohur historike indo-evropiane masiv nga Azia e Vogël në det, që është, në qendër të gadishullit italian dhe Sardenjës. Kjo është imigracione që ka karakterizuar kryesisht sardiano ose proto-Sardenjë. Edhe kostumet Sardenjë varet nga anadollak dhe Ballkanit zonë vetëm shikoni në kostumeve që kanë kapakun njëjtin Phrygian e Sardenjës dhe ilirëve të lashtë dhe plazhet që kanë fundin e njëjtë të Sardenjës dhe shqiptarëve. Çelësi i proto-Sardenjës ka të ngjarë që do të jepet nga familja e gjuhëve tirseniche (ose etrusk), të realizuara nga Tyrrhenoi emrit. Ajo është një klasifikim i gjuhëve të dhëna nga gjuhëtarit Helmut Rix (1998). Tirseniche gjuhë do të përfshijë gjuhën etrusk, Rhaetian, së bashku me Lemnian, e cila Rix identifikuar në marrëdhënie të ngushtë duke nënvizuar një numër të fjalëve të lidhura. Në këtë familje, e cila është shumë gjasa të jenë të tipit të duhur ilire, gjithashtu bien në kuadër të proto-Sardenjës, kjo hipotezë balcanicoegeica. Bibl.: Dieter H. Steinbauer, Neues Handbuch des Etruskischen, St Katharine 1999; Helmut Rix, Rätisch und Etruskisch, Innsbruck 1998; LRPalmer, Mycenaeans dhe MINOANS, ed dytë. New York: Alfred A. Knopf. Circa 1965.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Origjina e popullsisë proto mund të jetë për shkak të emigracionit masiv nga Lydia siç raportohet nga historitë e Librit Erototo punës unë paragrafi 94.
 2. ^ Ngjashmëria e Sardenjës me shqiptarët etnikë u përfaqësua tashmë nga historiani bizantin maksimale Stefanin e Bizantit.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Stephani Byzantii - "Ethnicorum quae supersunt" - Ed Meineke I, 556.
 • Alberto Areddu - Origjina shqiptare e qytetërimit në Sardenjë - Autorinediti.
 • Angelo Leotti - Parlato Shqiptare - Gramatikë i shkurtër dhe i Fjalorit të Përgjithshëm - Hoepli - Milano, 1916.
 • Gonario Carta - Vocabolariu durgalesu italianu - italianu durgalesu.
 • Max Leopold Wagner - DES etimologjike Fjalori Sardo
 • Paola Guerra dhe Alberto Spagnoli - Albanian Compact - Freeman.
 • Salvatore Mele - Arvareshu grammatica dhe fjalori i proto-Sardenjë dhe Barbaricino - Logosardigna Sassari
 • Stephani Byzantii - "Ethnicorum quae supersunt" - Ed Meineke I, 556.
 • Vincenzo Librandi - Albanian Grammar - Hoepli EDITORE - Milano.
 • Dieter H. Steinbauer, Neues Handbuch des Etruskischen, St Katharine 1999; Helmut Rix, Rätisch und Etruskisch, Innsbruck 1998; LRPalmer, Mycenaeans dhe MINOANS, ed dytë. New York: Alfred A. Knopf. 1965

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Projekte të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Interprogetto

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • [Http :/ / www.fjalori.shkenca.org Shqiptare Online Dictionary (40.000 entries)]

Stampa:Indo-evropiane gjuhë