Gjuha Varembori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Warembori (emri amë Waremboivoro) është një gjuhë e zymtë e folur nga rreth 600[1] njerëz në grykat e lumenjve në bregun verior të Papua, Indonezia.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klasifikimi është në mosmarrëveshje. Mark Donohue mendon se është i lidhur me Yoke, duke formuar së bashku familjen e Ulët Mamberamo. Në një listë prej 200 fjalësh, ata ndajnë 33%. Gjithashtu ka disa ngjashmëri gramatike. Sipas Donohue, Warembori është ndikuar shumë nga gjuhët Austronesian në perëndim, në fjalorin dhe gramatikës dy, lidhje e fortë është më pak e ndikuar nga ta. Malcolm Ross mendon se Warembori është një gjuhë Austroneziane e papuanizuar. Ai e lë Yoke të paklasifikuar për shkak të mungesës së të dhënave, duke iu referuar faktit se Donohue nuk ka botuar përemrat e pavarur në zgjedhë. I ka publikuar prefikset temë në foljeve, të cilat janë shumë të ngjashme me Warembori, dhe prefikset njëjës janë gjithashtu shumë të ngjashme me dy gjuhë të familjes Kwerba, domethënë Kauwera dhe Airoran, duke sugjeruar Ose huamarrjes ose një marrëdhënie të largët me Kwerba, edhe pse aksionet e familjes Kwerba pothuajse nuk ka fjalor me familjen e Ulët Mamberamo. Prefiksi më i ulët i Mamberamo-s janë të ngjashme me austronezianët, siç janë sufigjet e shumës së objekteve dhe, të paktën në Warembori, përemra të shumfishta të shumtë.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Warembori at Ethnologue (18th ed., 2015)