Gjuha Yoke

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Yoke është një gjuhë e dokumentuar dobët e folur nga rreth 200 njerëz në veri të Papuas[1], Indonezi. Emri është shkruar edhe Yoki, Yauke, Jauke, dhe është i njohur edhe si Bitovondo. Ishte folur në një fshat të vetëm në brendësi derisa qeveria u zhvendos në një të tretën e popullsisë në një fshat të ri, Mantarbori, në bregdet. Në fund të shekullit të 19-të, lista e fjalëve të "Pauwi" u mblodh nga Robidé van der Aa në Liqenin Rombebai, ku Xhaxhët thonë se ata migruan; kjo është transparente zgjedhë, përveç disa fjalëve që nuk shfaqen në gjuhën moderne, por gjenden në Warembori të lidhur.[2]

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rreth një e treta e fjalorit të zgjedhës është e lidhur me Warembori, një gjuhë që është ndikuar fuqimisht nga gjuhët austroneziane ose është një gjuhë austroneziane e ndikuar fuqimisht nga gjuhët e Papuanit. Dy gjuhët janë shumë gramatikisht të ngjashme, me parregullsi morfologjike të përbashkëta, duke treguar një marrëdhënie gjenealogjike. Sidoqoftë, Yoke nuk i ndan tiparet austroneziane të Warembori dhe është e paqartë se si kjo lidhet me klasifikimin e Ross-it të vitit 2005, në bazë të përemrave, të Warembori si një gjuhë austroneziane.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Yoke at Ethnologue (18th ed., 2015)
  2. ^ A word list of "Pauwi" collected by Stroeve and Moszkowski was not Yoke, though it's not clear what it was.