Gjuha e trupit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dy pam kFigure e dy vajzave duke diskutuar ,te. te dyja jane duke perdorur shenja .

Gjuha e trupit është një lloj komunikimi në të cilin sjelljet fizike, në krahasim me fjalët, përdoren për të shprehur ose përcjellë informacion. Një sjellje e tillë përfshin shprehjet e fytyrës, qëndrimin e trupit, gjeste, lëvizjen e syve, prekjen dhe përdorimin e hapësirës. Termi gjuhë e trupit zakonisht përdoret në lidhje me njerëzit, por mund të zbatohet edhe për kafshët. [1] Studimi i gjuhës së trupit njihet edhe si kinezik . [2]

Megjithëse gjuha e trupit është pjesë e rëndësishme e komunikimit, shumica e saj ndodh pa vetëdije.

"Gjuha" e trupit nuk duhet të ngatërrohet me gjuhën e shenjave . Gjuhët e shenjave janë fjalë për fjalë gjuhë: ato kanë (të tyre) sistemet komplekse gramatikore, dhe gjithashtu janë në gjendje të shfaqin vetitë themelore që konsiderohen se ekzistojnë në të gjitha gjuhët ( të vërteta ). [3] Gjuha e trupit, nga ana tjetër, nuk ka një sistem gramatikor dhe duhet të interpretohet gjerësisht, në vend që të ketë një kuptim absolut që korrespondon me një lëvizje të caktuar, pra nuk është një gjuhë, dhe quhet thjesht për shkak të kulturën popullore. [4]

  1. ^ Poyatos, Fernando (2002). Nonverbal Communication Across Disciplines, Volume II. John Benjamins Publishing Company. fq. 189. ISBN 1-55619-754-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Fast, Julius (2014). "1. The Body is the Message". Body Language. Open Road Media. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Candler, Wendy; & Lille-Martin, Diane. (2006). Sign Language and Linguistic Universals.: Cambridge University Press.
  4. ^ Marschark, Mark (1993). Psychological Development of Deaf Children. Oxford University Press. fq. 27. ISBN 0-19-506899-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)