Gjuha e Uellsit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Gjuha uellsisht)
Jump to navigation Jump to search
Gjuha e Uellsit
Flitët në Evropë
Folësit
Taksonomia
Filogjeneza Indo-Evropiane
Kodet e klasifikimit
ISO 639-1 cy
ISO 639-2 wel/cym

Gjuha e Uellsit apo uellsishtja (anglisht: Welsh, uellsisht: Cymraeg apo y Gymraege, shqiptohet [kəmˈrɑːɨɡ, e ɡəmˈrɑːɨɡ]) është një gjuhë anëtare e degës kelte së gjuhëve indo-evropiane e cila flitet në Uells, nga disa në Angli, dhe në nga një minoritet në (Provincën Chubut, Argjentinë).[1] Rreth 560.000 njerëz, rreth 20% e popullsisë së Uellsit, ende flasin gjuhën e Uellsit (edhe pse gati të gjithë tani mund të flasin edhe anglisht), plus rreth 150.000 njerëz në Angli dhe 5.000 me origjinë nga Uellsi në Argjentinë.[2]

Historikisht ajo ka qenë gjithashtu e njohur në anglisht si "Gjuhë britanike ",[3] "Cambrian",[4] "Cambric"[5] dhe "Cymric".[6]

Notes[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "Taking Tea and Tortes With the Welsh In Distant Argentina". The New York Times. 3 April 2005. Marrë më 6 April 2010. 
  2. ^ Uellsi: gjuha dhe banorët. Shqip, 1 Mars 2013.
  3. ^ Roberts, Peter (1998), "Wales and the British Inheritance", më Bradshaw, Brendan; Roberts, Peter, British Consciousness and Identity: The Making of Britain, 1533-1707, Cambridge: Cambridge University Press, f. 24 
  4. ^ Nolan, Edward Henry.
  5. ^ Jackson,John.
  6. ^ D. Walter Thomas, Edward Hughes.