Jump to content

Gjuha zaza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjuha zaza
Folës amtare
2-3 milion
Familje gjuhësore
Kodet gjuhësore
ISO 639-1zza
ISO 639-2zza
ISO 639-3
Glottologzaza1246
ELPDimli

Gjuha zaza, është pjesë e grupit Iranian Perëndimor të gjuhëve Iraniane, të cilat përbëjnë një degë të gjuhëve Indo-Evropiane në nënndarjen Indo-Iraniane. Gjuha zaza i përket degës veriperëndimore të grupit të gjuhëve iraniane. Zazaki flitet kryesisht nga populli zaza në lindje dhe juglindje të Turqisë. Gjuhët më të afërta me zazaki për sa i përket gramatikës, gjenetikës, gjuhësisë dhe fjalorit janë talishi, tati, gileki, simnan, sengser dhe mazenderan, të folura në brigjet e Detit Kaspik.[1][2][3]

  1. ^ Ehsan Yar-Shater (1990). Iranica Varia: Papers in Honor of Professor Ehsan Yarshater. Leiden: E. J. Brill. s. 267. ISBN 90-6831-226-X.
  2. ^ Keskin, Mesut . "Zaza Dili". Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Dergisi 1 / 1 (Şubat 2015): 93-114.
  3. ^ Ludwig Paul, "Zazaki", Gernot Windfuhr, Iranian Languages, Routledge, 2012, ISBN 978-0-7007-1131-4, Chapter Nine.