Jump to content

Gjuhët indo-iraniane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Indo-iranian
RajoniAzi jugore, qendrorelindore, Evropë juglindore, Kaukaz
Folës amtare
1.5 miliard
Familje gjuhësore
Gjuhët indo-evropiane
  • Gjuhët indo-iraniane
    • Indo-iranian
Kodet gjuhësore
ISO 639-3
Glottolog[http://glottolog.org/resource/languoid/id/indo1320 indo1320 indo1320]

Gjuhët indo-iraniane përbëjnë degën më të madhe dhe lindore të familjes indo-evropiane. Ajo ka më shumë se 1 miliard folës, që shtrihen nga Kaukazi (Osetian) dhe Ballkani (Romani) në lindje deri në Xinjiang (Sarikoli) dhe Assam (Asamez), dhe në jug deri në Sri Lanka (Sinhalese) dhe Maldivet (Maldiviane).

Paraardhësi i përbashkët i të gjitha gjuhëve në këtë degë quhet proto-indo-iranian, i njohur edhe si 'ariani i përbashkët', i folur përafërsisht në mijëvjeçarin III p.e.s.

Tre degët e gjuhëve indo-iraniane të reja janë gjuhët indo-aryane, gjuhët iraniane dhe gjuhët nuristane.