Jump to content

Gogoli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Puss in çizme para ogre. Një nga pjatat në tryezë u shërben foshnjave njerëzore (ilustruar nga Gustave Doré).

Një gogol është një përbindësh legjendar i përshkruar si një qenie e madhe, e frikshme, e ngjashme me njeriun që ha qeniet e zakonshme njerëzore, veçanërisht foshnjat dhe fëmijët. Ogret shfaqen shpesh në mitologji, folklor dhe trillime në të gjithë botën. Ato shfaqen në shumë vepra klasike të letërsisë, dhe më së shpeshti shoqërohen në përralla dhe legjenda me një shije për foshnjat.

Në mitologji, ograt shpesh përshkruhen si çnjerëzisht të mëdhenj, të gjatë dhe me një kokë në mënyrë disproporcionale të madhe, flokë të bollshëm, lëkurë me ngjyrë të pazakontë, një oreks të pangopur dhe një trup të fortë. Ogret janë të lidhur ngushtë me gjigantët dhe me kanibalët njerëzorë në mitologji. Si në folklor ashtu edhe në letërsi, gjigantëve u jepen shpesh tipare të ashpra (siç janë gjigantët në "Jack and the Beanstalk" dhe "Jack the Giant Killer", Dëshpërimi gjigant në The Pilgrim's Progress dhe Jötunn i mitologjisë norvegjeze); ndërsa ograve mund t'u jepen tipare të ngjashme me gjigantin.

Shembuj të famshëm të ograve në folklor përfshijnë ogre në "Puss in Boots" dhe ogre në "Hop-o'-My-Thumb". Personazhe të tjerë të përshkruar ndonjëherë si ogra përfshijnë personazhin e titullit nga "Blueard", Bisha nga Bukuroshja dhe Bisha, Humbaba nga Eposi i Gilgameshit, Grendel nga Beowulf, Polyphemus the Cyclops nga Odisea e Homerit, gjigandi njeri-ngrënës në "Sinbad the Sailor", oni i folklorit japonez dhe grykët e fesë arabe paraislamike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]