Grafeni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grafeni është një rrjetë gjashtëkëndore në shkallë atomike e bërë nga atome karboni.

Grafeni është një alotrop i karbonit i përbërë nga një shtresë e vetme atomesh të rregulluar në një nanostrukturë grilë gjashtëkëndore.[1][2] Emri rrjedh nga "grafit" dhe prapashtesa -ene, duke pasqyruar faktin se alotropi grafit i karbonit përmban lidhje të shumta të dyfishta.

Çdo atom në një fletë grafeni është i lidhur me tre fqinjët e tij më të afërt me lidhje σ dhe një lidhje π të delokalizuar, e cila kontribuon në një brez valence që shtrihet në të gjithë fletën. Ky është i njëjti lloj lidhjeje që shihet në nanotubat e karbonit dhe hidrokarburet aromatike policiklike, dhe (pjesërisht) në fullerene dhe karbon të qelqtë. Brezi i valencës preket nga një brez përçues, duke e bërë grafenin një gjysmëmetal me veti të pazakonta elektronike që përshkruhen më së miri nga teoritë për grimcat relativiste pa masë. Bartësit e ngarkesës në grafen tregojnë varësi lineare, dhe jo kuadratike, të energjisë nga momenti, dhe transistorët me efekt në terren me grafen mund të bëhen që tregojnë përçueshmëri bipolare. Transporti i ngarkesës është balistik në distanca të gjata; materiali shfaq lëkundje të mëdha kuantike dhe diamagnetizëm të madh dhe jolinear. Grafeni përcjell nxehtësinë dhe energjinë elektrike në mënyrë shumë efikase përgjatë planit të tij. Materiali thith fort dritën e të gjitha gjatësive të valëve të dukshme, gjë që përbën ngjyrën e zezë të grafitit; megjithatë një fletë e vetme grafeni është pothuajse transparente për shkak të hollësisë së saj ekstreme. Mikroskopikisht, grafeni është materiali më i fortë i matur ndonjëherë.[3][4]

Shkencëtarët teorizuan ekzistencën dhe prodhimin e mundshëm të grafenit për dekada. Ka të ngjarë të jetë prodhuar pa e ditur në sasi të vogla për shekuj me radhë, nëpërmjet përdorimit të lapsave dhe aplikimeve të tjera të ngjashme të grafitit. Ndoshta u vëzhgua në mikroskopët elektronikë në vitin 1962, por u studiua vetëm ndërsa mbështetej në sipërfaqe metalike.

Në vitin 2004, materiali u rizbulua, u izolua dhe u hetua në Universitetin e Mançesterit, nga Andre Geim dhe Konstantin Novoselov. Në vitin 2010, Geim dhe Novoselov u nderuan me Çmimin Nobel në Fizikë për "eksperimentet e tyre novator në lidhje me grafenin material dydimensional". Grafeni me cilësi të lartë doli të jetë çuditërisht i lehtë për t'u izoluar.

Grafeni është bërë një nanomaterial i vlefshëm dhe i dobishëm për shkak të forcës së tij jashtëzakonisht të lartë në tërheqje, përçueshmërisë elektrike, transparencës dhe të qenit materiali më i hollë dydimensional në botë. Tregu global për grafen ishte 9 milionë dollarë në vitin 2012, me shumicën e kërkesës nga kërkimi dhe zhvillimi në gjysmëpërçues, elektronikë, bateri elektrike dhe përbërës.

IUPAC (Bashkimi Ndërkombëtar për Kiminë e Pastër dhe të Aplikuar) rekomandon përdorimin e emrit "grafit" për materialin tredimensional dhe "grafen" vetëm kur diskutohen reaksionet, marrëdhëniet strukturore ose vetitë e tjera të shtresave individuale. Një përkufizim më i ngushtë i "grafenit të izoluar ose të lirë" kërkon që shtresa të jetë mjaft e izoluar nga mjedisi i saj, por do të përfshijë shtresa të pezulluara ose të transferuara në dioksid silikoni ose karabit silikoni.[5]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Geim, A. K.; Novoselov, K. S. (2007-02-26). "The rise of graphene". Nature Materials. 6 (3): 183–191. arXiv:cond-mat/0702595. Bibcode:2007NatMa...6..183G. doi:10.1038/nmat1849. PMID 17330084. S2CID 14647602. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Peres, N. M. R.; Ribeiro, R. M. (2009). "Focus on Graphene". New Journal of Physics. 11 (9): 095002. Bibcode:2009NJPh...11i5002P. doi:10.1088/1367-2630/11/9/095002. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Lee, Changgu (2008). "Measurement of the Elastic Properties and Intrinsic Strength of Monolayer Graphene". Science. 321 (385): 385–388. Bibcode:2008Sci...321..385L. doi:10.1126/science.1157996. PMID 18635798. S2CID 206512830. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Cao, K. (2020). "Elastic straining of free-standing monolayer graphene". Nature Communications. 11 (284): 284. Bibcode:2020NatCo..11..284C. doi:10.1038/s41467-019-14130-0. PMC 6962388. PMID 31941941. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Riedl, C.; Coletti, C.; Iwasaki, T.; Zakharov, A.A.; Starke, U. (2009). "Quasi-Free-Standing Epitaxial Graphene on SiC Obtained by Hydrogen Intercalation". Physical Review Letters. 103 (24): 246804. arXiv:0911.1953. Bibcode:2009PhRvL.103x6804R. doi:10.1103/PhysRevLett.103.246804. PMID 20366220. S2CID 33832203. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)