Graniti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Graniti shkëmbi më i përhapur magmatik nëntokësor, me strukturë kokrizore dhe, më së shpeshti, me ngjyrëntë hirtë, por mund të jetë edhe i kuqërremë ose i gjelbër. Përbëhet nga kuarci, feldshpati, plagjioklazi, biotiti, mika dhe rrallë nga pirokseni. Sipas disa petrologëve, granitet janë shkëmbinj plutonikë, të krijuar nga kristalizimi i magmës, ndërsa sipas të tjerëve, granitet janë krijuar nga metamorfizmi intesiv i shkëmbinjëve të mëparshëm. Graniti është shkëmb shumë i fortë dhe ka përdorim të madh ne ndertimtari

Graniti
Monolit graniti në Kolumbinë britanike