Gratë në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një shqiptare (fundi i shekullit XIX / fillimi i shekullit XX)

Gratë në Shqipëri janë gra evropiane të cilat jetojnë në ose janë nga Shqipëria. Shoqata e parë e grave në Shqipëri është themeluar në vitin 1909.[1] Gratë shqiptare nga rajoni verior gegë jetojnë në një shoqëri konservatore[2] dhe patriarkale. Në një shoqëri të tillë tradicionale, gratë kanë rol dytësor në komunitetin Gegë që besojnë në "dominimin mashkullor". Kjo gjendje është ende pavarësisht ardhjes së demokracisë dhe adoptimit të ekonomisë së tregut të lirë në Shqipëri, pas periudhës komuniste të Partisë së Punës.[3] Kultura e shqiptarëve gegë bazohet në Kanunin e Lekë Dukagjinit 500 vjeçar, një kod i sjelljes tradicional gegë, ku roli kryesor i gruas është të kujdeset për fëmijët dhe të kujdeset për shtëpinë.[2]

Historia[redakto | përpunoni burim]

Të drejtat e grave në politikën e Shqipërisë[redakto | përpunoni burim]

Martesa, lindshmëria dhe jeta familjare[redakto | përpunoni burim]

Punësimi[redakto | përpunoni burim]

Arsimimi[redakto | përpunoni burim]

Dhuna ndaj grave[redakto | përpunoni burim]

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Francisca de Haan; Krasimira Daskalova; Anna Loutfi (2006). Biographical Dictionary of Women's Movements and Feminisms in Central, Eastern, and South Eastern Europe: 19th and 20th Centuries. Central European University Press. f. 454.  978-963-7326-39-4. ...founders (1909) of the first Albanian women's association, Yll'i mengjezit (Morning Star) 
  2. ^ a b Bilefsky, Dan. "Albanian Custom Fades: Woman as Family Man". The New York Times. NYTIMES.com. Marrë më 27 October 2013. 
  3. ^ Elsie, Robert. "Albania". Advameg, Inc. Marrë më 27 October 2013. 

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]