Gregor Mendeli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gregor Mendeli

U lind në
Johann Mendel

20 korrik 1822
Vdiq6 janar 1884 (64 vjet)
KombësiaAustriak
ShkollimiUniversity of Olomouc
Universiteti i Vjenës
Njohur përKrijimi i shkencës së gjenetikës
Karriera shkencore
FushatGjenetika
InstitucionetSt Thomas's Abbey

Gregor Mendel (20 korrik 1822 – 6 janar 1884) ishte një meteorolog, matematikan, biolog, frat Augustinian dhe abati i Abacisë së Shën TomasitBërno, Margraviati i Moravisë. Mendeli lindi në një familje gjermanishtfolëse në pjesën silesianePerandorisë Austriake (tani në Republikën Çeke) dhe fitoi njohjen pas vdekjes si themeluesi i shkencës moderne të gjenetikës.[1] Megjithëse fermerët e dinin për mijëvjeçarë se kryqëzimi i kafshëve dhe bimëve mund të favorizonte disa tipare të dëshirueshme, eksperimentet e bizeles së Mendelit të kryera midis 1856 dhe 1863 vendosën shumë nga rregullat e trashëgimisë, që tani referohen si ligjet e trashëgimisë Mendeliane.[2]

Mendeli punoi me shtatë karakteristika të bimëve të bizeleve: lartësinë e bimës, formën dhe ngjyrën e bishtajave, formën dhe ngjyrën e farës, dhe pozicionin dhe ngjyrën e luleve. Duke marrë si shembull ngjyrën e farës, Mendeli tregoi se kur kryqëzoheshin një bizele e verdhë me shumim të vërtetë dhe një bizele e gjelbër me mbarështim të vërtetë, pasardhësit e tyre gjithmonë prodhonin fara të verdha. Megjithatë, në gjeneratën e ardhshme, bizelet e gjelbra u rishfaqën në një raport prej 1 jeshile me 3 të verdhë. Për të shpjeguar këtë fenomen, Mendeli shpiku termat "recesive" dhe "dominant" në lidhje me tipare të caktuara. Në shembullin e mëparshëm, tipari i gjelbër, i cili duket se është zhdukur në brezin e parë filial, është recesive dhe e verdha është mbizotëruese. Ai botoi punën e tij në 1866, duke demonstruar veprimet e "faktorëve" të padukshëm - tani të quajtur gjene - në përcaktimin e parashikueshëm të tipareve të një organizmi.

Rëndësia e thellë e punës së Mendelit nuk u njoh deri në fund të shekullit të 20-të (më shumë se tre dekada më vonë) me rizbulimin e ligjeve të tij. Erich von Tschermak, Hugo de Vries dhe Carl Correns verifikuan në mënyrë të pavarur disa nga gjetjet eksperimentale të Mendelit në vitin 1900, duke çuar në epokën moderne të gjenetikës.[3][4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Klein, Jan; Klein, Norman (2013). Solitude of a Humble Genius - Gregor Johann Mendel. Volume 1, Formative years (në anglisht). Berlin: Springer. fq. 91–103. ISBN 978-3-642-35254-6. OCLC 857364787.
  2. ^ Schacherer, Joseph (2016). "Beyond the simplicity of Mendelian inheritance". Comptes Rendus Biologies (në anglisht). 339 (7–8): 284–288. doi:10.1016/j.crvi.2016.04.006. PMID 27344551.
  3. ^ Gayon, Jean (2016). "From Mendel to epigenetics: History of genetics". Comptes Rendus Biologies (në anglisht). 339 (7–8): 225–230. doi:10.1016/j.crvi.2016.05.009. PMID 27263362.
  4. ^ Corcos, Alain F.; Monaghan, Floyd V. (1990). "Mendel's work and its rediscovery: A new perspective". Critical Reviews in Plant Sciences (në anglisht). 9 (3): 197–212. doi:10.1080/07352689009382287.