Jump to content

Grifini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ushtar që lufton një griffin, Psalteri 'Alphonso', 1284.

Griffin, griffon ose gryphon (greqishtja e vjetër: γρύψ, gryps; latinishtja klasike: grȳps ose grȳpus; latinishtja e vonë dhe mesjetare: gryphes, grypho etj.; frëngjishtja e vjetër: griffon) është një krijesë legjendare me trup, bisht dhe shpinë. Këmbët e një luani; koka dhe krahët e një shqiponje; dhe nganjëherë kthetrat e shqiponjës si këmbët e saj të përparme. Për shkak se luani konsiderohej tradicionalisht mbreti i kafshëve, dhe shqiponja mbreti i zogjve, në mesjetë, griffin mendohej të ishte një krijesë veçanërisht e fuqishme dhe madhështore. Që nga antikiteti klasik, griffins ishin të njohur për ruajtjen e thesareve dhe pasurive të paçmueshme.

Në tekstet greke dhe romake, griffins dhe Arimaspians u shoqëruan me depozitat e arit të Azisë Qendrore. Në të vërtetë, siç shkroi Plini Plaku, "thuhej se grifinat vendosnin vezë në strofulla në tokë dhe këto fole përmbanin copa ari".

Në heraldikën mesjetare, griffin u bë një simbol i krishterë i fuqisë hyjnore dhe një kujdestar i hyjnores.