Grykësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Der Völler ngs Georg Emmanuel Opiz

Grykësia (Latinisht: gula, rrjedh nga latinishtja gluttire që do të thotë "të gllabërosh ose të gëlltisësh") do të thotë kënaqësi e tepërt dhe mbikonsumim i ushqimit ose pijeve.

krishterim, konsiderohet mëkat nëse dëshira e tepërt për ushqim bën që ai t'u mbahet nevojtarëve.[1] Disa besime të krishtera e konsiderojnë grykësinë një nga shtatë mëkatet vdekjeprurëse.

Në fe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Judaizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rambam, për shembull, ndalon ngrënien dhe pirjen e tepërt në Hilchot De'ot (e.g., halachot 1:4, 3:2, 5:1).[2] Chofetz Chaim (Yisrael Meir Kagan) e ndalon grykësinë në bazë të Leviticus 19:26, në Sefer Ha-Mitzvot Ha-Katzar (Ndalesa #106).[3]

Krishterimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Islami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një interpretim i kuptimit të një pjese të një ajeti kuranor është si vijon:

“Dhe hani e pini, por mos e teproni; se Ai (Perëndia) nuk i do ata që e teprojnë.” [el-A’raf 7:31]

Sunneti inkurajon moderimin në të ngrënë dhe kritikon ashpër ekstravagancën.

Profeti tha: Biri i Ademit nuk mbush asnjë enë më keq se barku i tij. Mjafton që i biri i Ademit të hajë disa kafshatë për ta mbajtur atë. Nëse duhet ta bëjë këtë (të mbushë barkun), atëherë le ta mbushë një të tretën me ushqim, një të tretën me pije dhe një të tretën me ajër.” Transmetohet nga Tirmidhiu (2380); i klasifikuar si sahih (i vërtetë) nga al-Albani në el-Silsilah el-Sahiehah (2265).

Në Bibël[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ligji i Përtërirë 21:20 – "Dhe do t’u thonë pleqve të qytetit: "Ky biri ynë është kokëfortë dhe rebel; nuk do t’i bindet zërit tonë; është grykës dhe pijanec.
  • Fjalët e urta 23:20-21 – "Mos rri me ata që pijnë verë as me grykësit dhe mishngrënësit; sepse pijaneci dhe grykësi do të varfërohen dhe gjumashi do të vishet me lecka.."
  • Fjalët e urta 23:2 – "Kur ulesh të hash me një mbret, shiko me kujdes atë që ke përpara; dhe vër një thikë në grykë, po të jetë se ke oreks të madh."
  • Fjalët e urta 25:16 – "Në rast se gjen mjaltë, ha aq sa të mjafton, me qëllim që të mos dendesh dhe pastaj të vjellësh."
  • Luka 7:33-35 (dhe llogari paralele në Mateu 11:18-19) – "Erdhi, pra, Gjon Pagëzori, që nuk ha bukë dhe as pi verë dhe ju thoni: Ai ka një demonn". Erdhi Biri i njeriut që ha dhe pi, dhe ju thoni: "Ja grykësi dhe pijaneci, miku i tagrambledhësve dhe i mëkatarëve". Por urtisë i japin të drejtë gjithë bijtë e saj."

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Okholm, Dennis. "Rx for Gluttony". Christianity Today, Vol. 44, No. 10, September 11, 2000, p.62
  2. ^ Hilchot De'ot
  3. ^ title=ספר המצות הקצר