Gunbai

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gunbai

Gunbai (軍配, shkurt për 軍配団扇 gunbai-uchiwa) është një lloj erashke luftarake japoneze.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gunbai, nga rrënjët sino-japoneze që do të thotë "erashkë ushtarake e shpërndarë", ishin një formë e specializuar e erashkëve të përdorur nga oficerët samuraiJaponi për t'u komunikuar komandave trupave të tyre. Ndryshe nga erashkët e rregullt, gunbai ishin të ngurta, jo të palosshme dhe zakonisht ishin prej druri, druri të mbuluar me metal ose metal të fortë.

Një gyōji duke mbajtur gunbai

Ajo është gjithashtu një aksesor kryesor i një gyōji (arbitri) në sumon profesionale. Përdorimi kryesor është në fund të një periudhe, kur gyoji vendos fituesin dhe tregon gunbai ose në pozicionin lindor ose perëndimor (secili mundës është caktuar të fillojë nga pozicioni lindor ose perëndimor çdo ditë të turneut). Duke reflektuar këtë, vetë vendimi i gyōji shpesh quhet jozyrtarisht si një "gunbai". Nëse kjo vihet në diskutim dhe gjyqtarët mbajnë një konsultë, një vendim për të mbështetur gjykimin e gyōji shpallet si gunbai-dōri (軍 配 通 り), fjalë për fjalë "sipas gunbai", ndërsa vendimi për ta asgjësuar atë është gunbai-sashichigae (軍 配 差 し 違 え), fjalë për fjalë "gunbai keqinterpretuar". Në kohët moderne, të gjithë gyōji do të marrin emrin e familjes Kimura ose Shikimori si emrin e tyre profesional, në varësi të traditës së stallës që ata bashkohen. Ka përjashtime nga kjo konventë emërtimi, por ato janë të rralla. Për më tepër, ekzistojnë stile të ndryshme se si një gyōji do ta mbajë gunbai e tij në varësi të familjes në të cilën është. Familja Kimura e mban gunbai e tyre me pëllëmbën dhe figurat e tyre lart, ndërsa Shikimori do t'i mbajë të tyret me pëllëmbën e tyre dhe figurat me fytyrë poshtë.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Grand Sumo: The Beauty of Tradition". YouTube (në anglisht).