Jump to content

Hamit Boriçi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hamit Boriçi
Emri Hamit
Mbiemri Boriçi
Lindur më 1930
Lindur në Shkodër
Kombësia shqiptare
Shtetësia shqiptare
Profesioni gazetar

Hamit Boriçi (i lindur më 1930 në Shkodër) është gazetar shqiptar.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Boriçi ka studiuar për gazetari në Universitetin “Llomonosov” në Moskë. Është diplomuar për gjuhë e letërsi shqipe Në Universitetin e Tiranës (fakultetin Histori-Filologji). Aty ka kryer edhe studimet pasuniversitare i profilizuar për letërsinë publicistike. Në vitin 1981 ka mbrojtur gradën shkencore “Kandidat i shkencave”, ndërsa në vitin 1988 ka mbrojtur gradën shkencore “Doktor i shkencave”.[1]

Është njëri nga themeluesit i së parës Degë-Katedër të Gazetarisë në Shqipëri (1964). Për më shumë se 40 vjet është ligjërues, titullar i lëndëve: ‘Teoria dhe praktika e gazetarisë’ dhe ‘Mjeshtëria (Format e pasqyrimit publicistik)’, si edhe ligjërues i lëndës ‘Historia e Gazetarisë’ dhe ‘Etika profesionale e gazetarisë’. Aktualisht punon si pedagog i jashtëm në Departamentin e Gazetarisë në Universitetin e Tiranës.[1]

Ka qenë shef i Katedrës së Gazetarisë në Universitetin e Tiranës (1986-1991), anëtar i Këshillit Shkencor të Institutit të Gjuhësisë e të Letërsisë të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë (1980-1985), anëtar i Këshillit Shkencor të Fakultetit të Shkencave Politike-Juridike (gazetari) të Universitetit të Tiranës (1986-1989), anëtar i Këshillit Drejtues të Fakultetit Histori- Filologji të Universitetit të Tiranës (2001-2003).[1]

Përvoja gazetareske: Korrespondent i gazetës “Zëri i rinisë” për rajonin e Shkodrës (1954-1958). Gazetar, redaktor dhe përgjegjës redaksie në gazetën e përditshme “Bashkimi” në Tiranë (1963-1974). Kryeredaktor gazetës së përditshme “Bashkimi” në Tiranë (1978-1990). Është autor i disa librave (teksteve) universitare, të publicistikës dhe monografike.[1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d Intervistë e Hamit Boriçi, dhënë Demir Reshiti më 2008 në Prishtinë