Jump to content

Hamza Kastrioti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hamza Kastrioti

Hamza Kastrioti ishte nipi dhe bashkëpunëtori më i ngushtë i Skënderbeut, i cili e humbi shpresën për t'i zënë vendin ungjit të vet kur këtij i lindi djali trashëgimtar, kaloi në anën e sulltanit.

Hamza Kastrioti ka lindur ndoshta ne Turqi dhe ishte nipi i Gjergj Kastriotit. Ai udhëhoqi trupat në mbështetje të osmanëve kundër Skënderbeut në 1457.

Ai ishte marrë në moshë të re nga osmanët që të trajnohen si një ushtar jeniçer, dhe përfundimisht u bë komandanti i një elite jeniçerësh në ushtrinë osmane. Hamzai ishte zgjedhur nga Sulltan Mehmeti II për të udhëhequr trupat osmane në luftë kundër Shqipërisë në Betejën e Ujebardha së bashku me Isak Evrenoz Beun. Osmanët humbën betejën, Hamzai u kap i gjallë dhe u dërgua në paraburgim në Napoli me akuza për tradhti. Ai u lirua më vonë dhe shkoi me gruan e tij dhe fëmijët për në Perandorinë Osmane