Jump to content

Harabeli i fushës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harabeli i fushës
Adult of subspecies P. m. saturatus in Japan
Original image reversed
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): [[Passer]]
Lloji:
[[Template:Taxonomy/Passer]][. P. montanus
Emri binomial
P. montanus
(Linnaeus, 1758)
Afro-Eurasian distribution

  Breeding summer visitor
  Resident breeder
  Non-breeding winter visitor

Sinonimet
  • Fringilla montana Linnaeus 1758
  • Loxia scandens Hermann 1783
  • Passer arboreus Foster 1817

Harabeli i fushës (Passer montanus)

Gjatësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

14 cm, krahët e hapur : 20-22 cm.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zog i vogël dhe i zhdërvjellët. Në ndryshim nga harabeli i shtëpisë (Passer domesticus), harabeli i fushës ka një njollë të zezë mbi faqet e bardha dhe një kësulë totalisht kafe. Sqepi i tij është i shkurtër dhe me ngjyrë gri. Meshkujt, femrat dhe të vegjlit ngjajnë shumë me njëri tjetrin. Ndeshet kryesisht gjatë dimrit në zonën fushore, prej ku merr dhe emrin. Qëndron në tufa me harabelë të llojeve të tjera.

Përhapja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zonat fushore

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Passer montanus

Foletë i ndërton në trungjet e pemëve dhe në mure. Bën 5-6 vezë nga prilli në gusht. Ngrohja zgjat 11-12 ditësh. Të vegjlit fluturojnë mbas 2 javësh.

Zëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kënga e tij është mjaft e ngjashme me atë të harabelit të shtëpisë. Kënga e fluturimit ”tik-tik” është një shenjë tipike dalluese e llojit.