Haram (vendi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pelegrin duke u lutur në xhaminë Al-Haram (ٱلْمَسْجِد الْحَرَام), Mekë, rajoni Hixhaz, Arabia Saudite

Haram (arabisht: حرم, romaniuar haram, fjalë për fjalë "vendi i shenjtë") është një fjalë e përdorur zakonisht nga muslimanët për t'iu referuar vendeve të shenjta islame dhe zonës përreth tyre, brenda së cilës nuk lejohet hyrja e jomuslimanëve. Përveç kufizimit të lëvizjes së jomuslimanëve, ekzistojnë disa rregulla të tjera që muslimanët brenda zonës duhet t'i ndjekin.

Një kuptim tjetër i fjalës që është përdorur në të kaluarën, por që atëherë ka dalë jashtë përdorimit, përfshin një "zonë të paprekshme/të mbrojtur", duke iu referuar një zone në të cilën numri i familjeve banuese ishte i kufizuar, që i atribuohet idesë së kapacitetit mbajtës dhe format e hershme të rezervateve natyrore dhe në sallën e lutjeve të xhamisë.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha arabe ka dy fjalë të veçanta, ḥaram (حَرَم) dhe ḥarām (حَرَام). Të dyja këto fjalë mund të nënkuptojnë "e ndaluar" dhe/ose "e shenjtë"[1]:471 në një mënyrë të përgjithshme, por secila ka zhvilluar gjithashtu disa kuptime të specializuara (ḥarām më shpesh do të thotë "i ndaluar me ligj"[2]). Një fjalë e tretë e lidhur që rrjedh nga e njëjta rrënjë, që është ḥarīm (حَرِيْم), korrespondon më drejtpërdrejt me fjalë "harem". Ky artikull mbulon fjalën ḥaram (me zanore të shkurtra në njëjës).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Mohammad Taqi al-Modarresi (26 mars 2016). The Laws of Islam (PDF) (në anglisht). Enlight Press. ISBN 978-0994240989. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2 gusht 2019. Marrë më 22 dhjetor 2017.
  2. ^ Adamec, Ludwig (2009). Historical Dictionary of Islam, 2nd Edition (në anglisht). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, Inc. fq. 102. ISBN 9780810861619.