Helenizimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Helenizimi është adoptimi i kulturës, fesë, gjuhës dhe identitetit grek nga jogrekët. Në periudhën antike, kolonizimi shpesh çoi në helenizimin e popujve indigjenë; në periudhën helenistike, shumë nga territoret që u pushtuan nga Aleksandri i Madh u helenizuan; nën Perandorinë Romake (Bizantine) Lindore, pjesa më e madhe e territorit të saj u helenizua; dhe në kohët moderne, kultura greke ka mbizotëruar mbi kulturat e pakicave në Greqinë moderne [1].

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi i parë i njohur i një folje që do të thotë "të helenizosh" ishte në greqisht (ἑλληνίζειν) dhe nga Tukididi (shek. V para erës sonë), i cili shkroi se argjivët amfilokianë u helenizuan për sa i përket gjuhës së tyre nga ambraciotët, gjë që tregon se fjala e përmendur tashmë i referohet më shumë se sa vetëm gjuhës. [1] Fjala e ngjashme helenizëm, e cila përdoret shpesh si sinonim, përdoret në 2 Macabees (rreth vitit 124 para Krishtit) dhe Librin e Veprave (rreth 80–90 pas Krishtit) për t'iu referuar qartësisht shumë më tepër se vetëm gjuhës, megjithëse është e diskutueshme se çfarë mund të ketë sjellë kjo. [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Hornblower 2014