Helikopteri i përgjithshëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ky Bell UH-1Y është i pajisur me një FLIR dhe bishtalec raketash, duke demonstruar shkathtësinë e tij si një helikopter shërbimi.

Një helikopter i shërbimeve është një helikopter me shumë qëllime i aftë për të përmbushur shumë role të ndryshme.

Civil[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë helikopterë civilë janë bërë për punë komunale siç janë avionët bujqësorë. Shumë departamente policie dhe zjarrfikëse mirëmbajnë dhe operojnë helikopterë të shërbimeve për të shtuar forcat e tyre të rregullta. Në shumë vende shërbimet spitalore lokale përdorin helikopterë medevac për raste të veçanta të ndjeshme ndaj kohës.

Ushtarak[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një helikopter ushtarak i shërbimeve mund të plotësojë role të tilla si sulmi tokësor, sulmi ajror, logjistika ushtarake, CASEVAC, evakuimi mjekësor, komanda dhe kontrolli dhe transporti i trupave. Disa mbivendosje të terminologjisë janë të pashmangshme me helikopterin e transportit.

Shembuj të shquar të helikopterëve të shërbimeve përfshijnë familjen amerikane Bell Huey, seritë ruse Mil Mi-2 dhe francezët Aérospatiale Alouette III.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]