Jump to content

Helikoptermbajtësja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
JDS Hyūga, një Transportues Helikopteresh i klasit Hyūga, i Forcave Detare të Mbrojtjes të Japonisë.

Një transportues helikopterësh është një lloj aeroplanmbajtëse, qëllimi kryesor i të cilit është të operojë me helikopterë, dhe ka një kuvertë të madhe fluturimi që zë një pjesë të konsiderueshme të kuvertës, e cila mund të zgjasë gjithë gjatësinë e anijes si HMS Oqeani i Marinës Mbretërore (RN ), ose shtrihet vetëm pjesërisht, zakonisht prapa, si në klasën Moskva të Marinës Sovjetike ose në tipin 0891A të Marinës Kineze. Shpesh ka edhe një kuvertë hangar për ruajtjen e avionëve.

Transportuesit e pastër të helikopterëve janë të vështira për t'u përcaktuar në shekullin e 21-të. Ardhja e avionëve STOVL si avioni kërcyes Harrier, dhe tani F-35, e kanë komplikuar klasifikimin; Klasa Wasp e Marinës së Shteteve të Bashkuara, për shembull, mban gjashtë deri në tetë Harrier, si dhe mbi 20 helikopterë. Vetëm transportuesit më të vegjël të paaftë për të operuar Harrier dhe transportuesit më të vjetër të epokës së Harrier mund të konsiderohen si transportues të vërtetë helikopterësh. Në shumë raste, transportuesit e tjerë, të aftë për të operuar me avionë STOVL, klasifikohen si "aeroplanmbajtëse të lehta". Anije të tjera, të tilla si klasa Wasp, janë gjithashtu të afta të hipin në trupa të tilla si marinsat dhe t'i zbarkojnë ato në breg; ato klasifikohen si anije sulmuese amfibe.

Transportuesit e helikopterëve janë përdorur si transportues të luftës kundër nëndetëseve dhe si anije sulmi amfibe.

HMS Hermes dhe dy nga motrat e saj ishin transportues të flotës 22,000 tonësh të konvertuar në "bartës komando" vetëm në gjendje të përdornin helikopterë. Hermes u shndërrua më vonë në një transportues STOVL.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]