Jump to content

Heliksi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Spiralja e djathtë (cos t, sin t, t ) për 0 ≤ t ≤ 4 π me majat e shigjetave që tregojnë drejtimin e rritjes së ndryshores t

Një heliks është një formë si një heqëse tapash ose shkallë spirale . Është një lloj lakore e hapësirës së lëmuar me vija tangjente në një kënd konstant ndaj një boshti fiks. Spiralet janë të rëndësishme në biologji, pasi molekula e ADN-së formohet si dy spirale të ndërthurura, dhe shumë proteina kanë nënstruktura spirale, të njohura si spirale alfa . Fjala heliks vjen nga fjala greke ἕλιξ , "i përdredhur, i lakuar". Një spirale "e mbushur" - për shembull, një rampë "spiral" (spiral) - është një sipërfaqe e quajtur helikoid .

Përshkrimi matematikor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një spirale e përbërë nga përbërës sinusoidalë x dhe y

matematikë, një spirale është një kurbë në hapësirën 3- dimensionale . Parametrimi i mëposhtëm në koordinatat karteziane përcakton një spirale të veçantë; ekuacionet më të thjeshta parametrike për një spirale janë:

Ndërsa parametri rritet, pika () gjurmon një spirale të djathtë me hap 2π (ose pjerrësi 1) dhe rreze 1 rreth boshtit , në një sistem koordinativ të dorës së djathtë.

Në koordinatat cilindrike ( ), e njëjta spirale është e parametrizuar nga:

Një mënyrë tjetër për të ndërtuar matematikisht një spirale është të vizatojmë funksionin me vlera komplekse si funksion të numrit real (shih formulën e Euler-it ). Vlera e -it dhe pjesët reale dhe imagjinare të vlerës së funksionit i japin këtij grafiku tre dimensione reale.

Gjatësia e harkut, lakimi dhe torsioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një spirale rrethore me rreze a dhe pjerrësi a/b shprehet në koordinata karteziane si:

ka një gjatësi harku prej

një lakim të dhënë nga

dhe një torsion:

Një heliks është funksioni me vlera vektorialePra, një spirale mund të riparametrizohet në funksion të , e cila duhet të jetë shpejtësia njësi:Vektori tangjent njësi ështëVektori normal ështëKurbatura (lakimi) e saj ështëVektori normal i njësisë ështëVektori binormal ështëTorsioni i tij është