Hellfire Pass

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pjesë e Hellfire Pass

Hellfire Pass është emri i një prerje hekurudhore në Hekurudhën e Birmanisë ("Hekurudha e Vdekjes") në Tajlandë e cila u ndërtua me punë të detyruar gjatë Luftës së Dytë Botërore, pjesërisht nga të burgosurit e luftës Aleate. Pasimi shënohet për kushtet e vështira dhe humbjen e rëndë të jetës që pësuan punëtorët e saj gjatë ndërtimit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hellfire Pass në Kodra Tenasserim ishte një seksion veçanërisht i vështirë i linjës për t'u ndërtuar. Ishte prerja më e madhe në hekurudhë, e shoqëruar me largësinë e saj të përgjithshme dhe mungesën e mjeteve të duhura të ndërtimit gjatë ndërtimit. Një tunel do të ishte i mundur të ndërtohej në vend të një prerjeje, por kjo mund të ndërtohej vetëm në të dy skajet në çdo kohë, ndërsa prerja mund të ndërtohej në të gjitha pikat njëkohësisht përkundër përpjekjeve të tepërta të kërkuara nga robërit lufte. Robërit lufte australian, britanik, holandez dhe aleate të tjerë u kërkohej nga japonezët të punonin 18 orë në ditë për të përfunduar prerjet. Gjashtëdhjetë e nëntë burra u rrahën për vdekje nga rojet japoneze në gjashtë javët që u deshën për të ndërtuar prerjen, dhe shumë më tepër vdiqën nga kolera, dizenteria, uria dhe rraskapitja (Wigmore 568). Sidoqoftë, shumica e vdekjeve kanë ndodhur në mesin e punëtorëve që japonezët i joshin të vinin për të ndihmuar në ndërtimin e linjës me premtime të rreme për punë të mira. Këta punëtorë, kryesisht malazezë (kinezë, malajzë dhe tamilë nga Malajzia), vuajtën kryesisht të njëjtat me robërit lufte në duart e japonezëve. Japonezët nuk mbanin të dhëna për këto vdekje.

Hekurudha nuk u ndërtua kurrë në një nivel të qëndrueshmërisë dhe u bombardua shpesh nga Forcat Mbretërore Ajrore gjatë fushatës s Birmanisë. Pas luftës, e gjithë kjo pjesë ishte e mbyllur dhe linja tani është vetëm në shërbim midis Bangkok dhe Nam Tok Sai Yok Noi.

Ditën e sotëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nuk ka më asnjë tren që kalon në këtë shtrirje të linjës. Stacioni hekurudhor më i afërt është në Nam Tok Sai Yok Noi, ku trenat e Hekurudhës Shtetërore të Tajlandës mund të merren për një udhëtim mbi Whampo Viaduct dhe përtej urës mbi lumin KwaiKanchanaburi, i cili është qyteti më i afërt i madh dhe baza turistike. Vizitorët në muze zakonisht bazohen në Kanchanaburi.