Jump to content

Helmimi nga kërpudhat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kërpudha Amanita e papjekur, ndoshta helmuese.

Helmimi me kërpudha është helmimi që vjen nga gëlltitja e kërpudhave që përmbajnë substanca toksike. Simptomat mund të ndryshojnë nga shqetësime të lehta gastrointestinale deri në vdekje në rreth 10 ditë. Toksinat e kërpudhave janë metabolitë dytësorë të prodhuar nga kërpudhat.

Helmimi i kërpudhave është zakonisht rezultat i gëlltitjes së kërpudhave të egra pas identifikimit të gabuar të një kërpudhe toksike si një specie e ngrënshme. Arsyeja më e zakonshme për këtë keqidentifikim është ngjashmëria e ngushtë për sa i përket ngjyrës dhe morfologjisë së përgjithshme të specieve toksike të kërpudhave me speciet e ngrënshme. Për të parandaluar helmimin nga kërpudhat, mbledhësit e kërpudhave familjarizohen me kërpudhat që synojnë të mbledhin, si dhe me çdo specie toksike me pamje të ngjashme. Siguria e ngrënies së kërpudhave të egra mund të varet nga metodat e përgatitjes për gatim. Disa toksina, të tilla si amatoksina, janë të qëndrueshme termike dhe kërpudhat që përmbajnë toksina të tilla nuk do të bëhen të sigurta për t'u ngrënë duke gatuar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]