Jump to content

Hendeku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një hendek në Holandë

Një hendek është një ndarje e vogël deri në mesatare e krijuar për të kanalizuar ujin. Hendeku mund të përdoret për kullimin, për të kulluar ujin nga zonat e ulëta, përgjatë rrugëve ose fushave, ose për të kanalizuar ujin nga një burim më i largët për ujitjen e bimëve. Hendeqet zakonisht shihen rreth tokës bujqësore, veçanërisht në zonat që kanë nevojë për kullim, të tilla si The FensAnglinë lindore dhe në pjesën më të madhe të Holandës.

Hendeqet në anë të rrugës mund të përbëjnë një rrezik për shoferët dhe çiklistët, automjetet e të cilëve mund të përplasen me to dhe të dëmtohen, të përmbysen ose të mbërthehen dhe të shkaktojnë lëndime të mëdha, veçanërisht në kushtetë këqija moti dhe zona rurale.