Hieroni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hieroni është tirani i Srakuzës, vdiq më 467/66 p.e.s.Etna (Katani). Hieroni sundoj nga viti 485 p.e.s.Gela nën hijen e të vëllaut Gelon, pastaj më 478 trashëgoi tokat e tij të cilat i zotëroi dhe i zgjeroi. Hieroni pasi që shpërlau Kataninë nga popullsia, aty i vendosi rreth 10 000 ushtarë të tij dhe qytetin e thërriste Etna (Ëtnor). Në betejën në dete të zhvilluar në Cumae474 p.e.s. doli fitues mbi etruskët dhe zgjeroi pushtetin e tij në Italinë e poshtme. Hieroni në oborrin e tij mbajti shkrimtarë me emra të njohur si Aishylos, Pindar, Bakchylides, etj.