Hija

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hija e një prindëri dhe fëmije

Hija është një zonë e errët ku drita nga një burim drite bllokohet nga një objekt i errët. Ai zë të gjithë vëllimin tre-dimensional prapa një objekti me dritë para tij. Seksioni kryq i një hije është një siluetë dy-dimensionale, ose një projeksion i kundërt i objektit që bllokon dritën.

Ngjyra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artistët vizualë janë zakonisht shumë të vetëdijshëm për dritën me ngjyrë të emetuar ose reflektuar nga disa burime, të cilat mund të krijojnë hije komplekse shumëngjyrëshe. Chiaroscuro, sfumato dhe silueta janë shembuj të teknikave artistike të cilat bëjnë përdorimin e qëllimshëm të efekteve të hijes.

Gjatë ditës, një hije e hedhur nga një objekt i errët i ndriçuar nga rrezet e diellit ka një nuancë të kaltërosh. Kjo ndodh për shkak të shpërndarjes së Rayleigh, e njëjta pronë që bën që qielli të duket blu. Objekti i errët është në gjendje të bllokojë dritën e diellit, por jo dritën e mjedisit të qiellit e cila është blu pasi molekulat e atmosferës shpërndajnë dritën blu në mënyrë më efektive. Si rezultat, hija duket e kaltërosh.[1]

Dimensioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një hije zë një vëllim tre-dimensional të hapësirës, por kjo zakonisht nuk është e dukshme derisa të shfaqet në një sipërfaqe reflektuese. Një mjegull e lehtë, ose re pluhuri mund të zbulojë praninë 3D të modeleve volumetrike në dritë dhe hije.

Hijet e mjegullës mund të duken të çuditshme për shikuesit që nuk janë mësuar të shohin hijet në tre dimensione. Një mjegull e hollë është mjaft e dendur për t'u ndriçuar nga drita që kalon nëpër boshllëqet në një strukturë ose në një pemë. Si rezultat, rruga e hijes së një objekti nëpër mjegull bëhet e dukshme si një vëllim i errësuar. Në një kuptim, këto korsi hije janë inversi i rrezeve krepuskulare të shkaktuara nga rrezet e dritës, ato shkaktohen nga hijet e objekteve të ngurta.

Mjegulla teatrale dhe rrezet e forta të dritës ndonjëherë përdoren nga projektuesit e ndriçimit dhe artistët vizualë që kërkojnë të nxjerrin në pah aspektet tre-dimensionale të punës së tyre.

Fotografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hija e dritës së hënës të një fotografi

Në fotografinë, e cila është në thelb regjistrimi i modeleve të dritës, hijes dhe ngjyrës, "pikat kryesore" dhe "hijet" janë pjesët më të ndritshme dhe më të errëta, përkatësisht, të një skene ose imazhi. Ekspozimi fotografik duhet të rregullohet (nëse nuk kërkohen efekte speciale) për të lejuar që filmi ose sensori, i cili ka diapazon të kufizuar dinamik, të regjistrojë detaje në pikat kryesore pa u larë ato, dhe në hije pa u bërë zonat e zeza të padiferencuara.

imazhet satelitore dhe fotografitë ajrore, të marra vertikalisht, ndërtesat e larta mund të njihen si të tilla nga hijet e tyre të gjata (nëse fotografitë nuk janë marrë në tropikët rreth mesditës), ndërsa këto gjithashtu tregojnë më shumë formën e këtyre ndërtesave.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Question Board – Questions about Light. Pa.uky.edu. Retrieved on 2013-04-26.