Jump to content

Mjegulla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mjegulla
Mjegulla dhe vendi i njëjtë pa mjegull
vendi i njëjtë pa mjegull

Mjegulla është avulli i ujit i kondensuar në shtresat e ulta të ajrit. Mjegulla, sipas marrëveshjes ndërkombëtare, është një turbullirë e tillë e ajrit, me rastin e së cilës objektet përreth mund të shihen vetëm në largësi prej 1 km. Mjegulla shënohet me shenjën ≡.

Mjegull eshte mbetja pezull e pikave te vogla te ujit ku shikimi horizontal eshte nen 1km. Mjegullima ka te beje me mbetjen pezull te pikezave mikroskopike te ujit ose te berthamave te kondensimit. Shikimi eshte me i madh se 1 km.Aty ku ajri nuk eshte i pasur me berthama kondensimi (det i hapur ose rasone polare) dalja e mjegulles nuk varet nga intensifikimi gradual i mjegullimes dhe vjen shpejt. Formazioni me lageshtire 100% pak a shume varet nga prezenca e berthamava te kondensimit nga lloji dhe perqendrimi i tyre. Per ndonje motiv kushtet e lageshtires temepartures eres dhe fitojne nje komponent te forte lokal.Tipet e mejgulles Proceset qe vijne ne formimin e mjegulles jane ato qe rrisin lageshtiren relative te ajrit deri sa te arrihet pika e ngopjes. Disa procese jane ftohja dhe me pak avullimi. Ajri prane siperfaqes se tokes ftohet atehere kur duhet te bjere nxehtesia ne token me te ftohte. Rastiset ne dy rrethana.Kur toka ftohet nga recatimi i tepert naten.Kur ajri me i ngrohte leviz ne token e ftohte. Mjegulla e avullimit

Rezultati eshte qe avulli do te jete i mbingopur dhe pjesa e mbetur saturimin e konsiderueshem. Ky tip mjegulle eshte me shume i vendosur ne brigjet arktike dhe ne Fjordet e Norvegjise ku deti relativisht i ngrohte arrin ajer te ftohte ne zonat continentale. Ne keto zona ku njihet me emrin “deti i mjegullt”mjegulla arrin trashesine dhe dendesine e konsiderueshme. Ky emer eshte realist persa kohe qe sa here arrin ngopjen fluksi i molekulave qe avullojne le siperfaqen e lengshme konensohet menjehere duke dhene pamjen e tymit qe del nga deti.

Mjegulla e avullimit formohet dhe nga shiu qe vjen nga ajri i ngrohte ne lartesi dhe zbret nepermjet shtresave te ajrit te ftohte. Verifikohet ne gjeresite mesatare por nuk eshte shume i shpeshte. Kjo quhet dhe mjegull frontale e cila ndodh kur kemi te bejme me fronte.Mjegulla e rrezatimit. Ne nje nate te qete pjesa e rezatimit tokesor qe kalon direct ne hapesiren jashte atmosferike perthithet nga rete. Fluksi i nxehtesise nga ajri rreth tokes nuk eshte ende i mjaftueshem te kompensoje humbjen e nxehtesise nga ajri rreth tokes nuk eshte ende i mjaftueshem te kompensoje humbjen nxehtesise se tokes e cila ftohet shume. Era arrin te perzieje ajrin. Mjegulla e faqes se kodres. Formohet atehere kur nje mase ajri shume e laget duke u ftohur ne ngjitje ne lartesi arrin prane tokes pika e saj e ngopjes te avujve te ujit ose te pikes se veses.Mjegulla nga reshjet Mjegulla e shiut mund te formohet gjate nje stuhie me bore ose me shi nese bora ose shiu kalojne pergjate nje shtrese te ajrit me temperature me te ulet sesa ajo e reshjeve. Mjegulla e ketij tipi shpesh formohet ne kalimet frontale te frontit. Kur nje nje front kalon lageshtira ngjitet lart dhe kondensohet ne formen e rese. Nese fronti kalon ne nje zone te thate nga ky vend do te ngriheshin thermijat nga era sepse mungon lageshtira. Ne kete menyre reduktohet shikimi sepse grimcat levizin ne ajer. Ne dite me mjegull tymi i fabrikave perzihet me mjegullen dhe nuk largohet pasi k ambi te nje mase te ftohte. Ky quhet smog.

Mjegullat advektive

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mjegullat e avullimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mjegullat e qytetit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mjegullat e thata ose blozore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]