Jump to content

Hiperbola

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hiperbola vjen nga greqishtja hyperbolé = hedhje përtej, zmadhim i tepruar.

Hiperbola është figurë stilistike, që ndërtohet mbi bazën e zmadhimit jashtë mase deri në tepri të qenieve, sendeve a tipareve te tyre, për të bere përshtypje ose për të theksuar mendimin.

Me një fjal Hiperbola paraqitet kur një send,dukuri ose veprim jepet i zmadhuar jashtë mase.

Te vepra "Historia e Skënderbeut", kur flet për kthimin e Skënderbeut në Kruje, Fan Noli shkruan :

"Ne mur, përsipër vatrës, varej një shpate e kohërave të vjetra që s'e ngre dot njeriu i sotëm as me dy duar. Qe palla e Kastrioteve, e mbajtur brez pas brezi prej trimash qe nxori ajo dere e shkëlqyer. Turqit shkelen dhe plaçkiten kështjellën, por pallën s'e nganë, se asnjë s'që i zoti ta përdorte...

"Ndërsa për Skënderbeun thuhet në mënyre hiperbolike se e rrëmbeu shpatën sikur te që e lehte si pende, e ngjeshi në brez dhe shkoi kaluar në fortese.

Pjesët e pjerrëta përbejnë hiperbolën. Hiperbola eshte nje figure letrare,qe ndertohet duke zmadhuar jashte mase qenie,sende, tiparet ose veprimet e tyre.P.sh Muji behet aq I forte, sa mund te ngreje nje shkemb me krahe. Kjo behet per Te lene pershtypje tek lexuesi, si dhe per Te theksuar idene e autorit. Figura e hiperboles perdoret shume ne perralla e legjenda. Hiperbola është ajo figure letrare e cila një send ose një dukuri e jep tepër te zmadhuar, me qellim për te bere një efekt te madh te lexuesi. P.sh. Sa e gjate është jeta e tij ; sa pa mbarim janë dëshirat. E kështu pa fund.

Referime: Shqiptari i Italisë

Hiperbola në gjuhën tonë të përditshme Arkivuar 13 shkurt 2019 tek Wayback Machine